Vintersemestern är här, familjen har installerat sig i stugan, det vankas tacos till kvällsmat och imorgon är det dags att ge sig ut i solen och ha roligt på snö. Allt är med andra ord precis kanonbra – om det inte vore för att det kan vara knepigt att föreviga denna underbara vistelse.

Vit snö och starkt solljus är en konstig kombination när det kommer till fotografering. Det gäller att du har läst din läxa innan du ger dig ut och fotograferar.

Problematiken med att använda helautomatik är att kameran tycker att det är extremt mycket ljus och på så vis väljer både snabb tid och en hög bländare vilket gör att det ofta blir väldigt mörka bilder och platta då ett högt bländartal ger långt skärpedjup.

Satsa istället lite av din tid på att ställa in kameran manuellt – med digitalkamera är det extra enkelt att lära sig, provskjut och titta på skärmen – ser det bra ut eller inte?

Lägre bländartal ger snyggare bilder, men också en snabbare slutartid vilket många gånger lämpar sig väldigt bra på vintern. Att fånga den blå himmeln kommer att kräva snabba tider i solskenet. Underexponera gärna lite under vintern då det är bättre att ljusa upp bilderna i datorn i efterhand – en överexponerad bild går inte att rädda på samma sätt.

– 1 –

Våga gå nära

Var inte rädd att ta några steg närmare ditt motiv. Detta är troligen det allra vanligaste felet amatör­fotograferna gör. ”Det finns alltid en plats längre fram” som en av mina stora förebilder Stig Andersson brukade säga.

– 2–

Tänk på vinklarna

Kliv upp på en stol, lägg dig på mage, klättra upp i ett träd, häng i knäveckan på en gunga – gör nånting mer än att fotografera “rakt upp och ned”!

– 3 –

Skapa djup

En buske, ett vinglas, en människa, en liten gullig hund – det finns många saker som kan användas för att skapa ett häftigt och dramatiskt djup. Med oskärpa i förgrunden och fokus på det väsentliga i bilden kommer dina bilder att bli mycket bättre.

– 4 –

Röda ögon

Uppkommer när det är mörkt och pupillen utvidgats. Många kameror och blixtar har en röda-ögon-reduceringsfunktion vilket gör att en förblixt slår mot motvivet och gör att ögonen tror att det är dagsljus och pupillen förminskas och därmed försvinner de röda ögonen. Om du inte har en sådan funktion på kamerna kan personen du ska fotografera titta på något ljust och sedan snabbt titta in i kameran.

– 5 –

Spara bilderna

Ta inte bort bilder från kameran innan du tittat på dem i datorn! Många guldkorn kan se tråkiga ut i litet format, men vara helt genialiska när du får se dem “på riktigt”.

– 6 –

Investera i objektiv

Din gamla systemkamera blir som ny med bättre objektiv. Se till att ha både vidvinkel och teleobjektiv. Ett fast 50 mm normalobjektiv med riktigt lågt bländartal är en billig investering.

– 7 –

Aldrig dåligt väder…

Fotografera i alla väder – hällregn eller hagelskurar kan skapa fantastiska bilder. Dessutom brukar inte många andra vara ute med kameran under sådana förhållanden.

– 8 –

Använd stativ

En billig investering för några hundralappar kan hjälpa dig att ta bättre och skarpare bilder på nolltid. Har du inget stativ får du använda vad platsen ger dig – ett träd, ett biltak, en sten eller vad helst som är fast. Tryck kameran mot ett träd och vips har du ett bastant stativ.

– 9 –

Inställningarna

Nyckeln till att ta det optimala steget och bli riktigt duktig på att fotografera är bemästra tekniken – när du lärt dig hur slutare (kamerans exponeringstid) och bländare (objektivets ljusinsläpp) fungerar finns bara din egen fantasi som sätter gränser. Det tar många timmar och många ”rullar” innan du kan ”se och känna ljuset” och förutsättningarna för att ställa in kamerna rätt. Prova dig fram!

– 10 –

Blixten – av och på

Soligt väder är inte alltid bästa fotovädret – på den bästa av dagar kan det lätt bli väldigt mörka bilder. För att råda bot på mörka ansikten i motljus – använd blixt även på dagen! På många kameror kan man ställa in att blixten ska slå på “rear” (bakre ridån) eller “slow” (långsam synktid) – det är ett mycket bra alternativ när du plåtar på kvällen eller i skymning – det ger mer liv åt bilderna och det platta blixtljus som i regel uppstår är ett minne blott. Snygga siluettbilder får du på kvällen om du inte använder någon blixt alls.

– 11 –

Slipp kondensen

Temperaturskillnaden mellan utom- och inomhus gör att det bildas kondens och kan faktiskt vara skadligt för kameran. Lägg kameran i en plastpåse som är helt tät, pressa ur luften (!), och låt kameran återfå värmen i påsen – då bildas kondensen på utsidan av påsen istället. Det går även att låta den ligga kvar i kameraväskan – men se upp för att ”tina” den för snabbt!

– 12 –

Arkivera dina bilder

Nummer 1 – ställ in kameran på att löpande ge sina bilder ett stigande nummer i filnamnet. Då kan du enkelt se i vilken ordning du tagit alla bilder och låt ALLTID numret finnas med i filnamnet även när du döper om filerna. Det gör att du enkelt kan söka på numret för att hitta originalfilen vid senare tillfälle. Gör ett mappsystem som du enkelt kan hitta i, det behöver inte vara avancerat, det räcker med års- eller månadsmappar och döp gärna bilderna till vad det är för motiv. Se till att ALLTID ha backup på din hårddisk och när du ändå håller på – gör en backup på backupen… Det finns inget värre än att bli av med bilder i en hårddiskkrasch!

– 13 –

Filformat

Har du möjlighet i form av rymliga minneskort och ordentligt med hårddiskutrymme – ta för vana att alltid fotografera i RAW-format. Det spar bilden helt okomprimerad och ger dig massvis med redigeringsalternativ. Spar ALDRIG i jpg om du har för avsikt att ändra i bilden vid ett senare tillfälle. Tänk också på att varje gång en bild öppnas och sparas i jpg försämras kvaliteten.

– 14 –

Samarbeta med motivet

Tänk tillsammans – om du och ditt motiv bestämmer innan, vart bilden ska tas till exempel, är det enklare att ställa in kameran rätt. Du vet vart skotern kommer att dyka upp och hur snabbt den kommer, samtidigt har du redan ”provskjutit” en bild på samma ställe så att du vet att kameran är rätt inställd.

– 15 –

Stil och snack

Den kanske viktigaste punkten. Är du en seriös fotograf ”knäpper du inte kort”, du gör antingen något av följande: plåtar, tar en bild, fotograferar. Vill du vara fräck och rolig går det bra att säga att du ”skjuter av ett skott”. Viktigt att du inte använder uttrycket för ofta. Har du ett stort objektiv håller du handen under objektivet som stöd. Aldrig i en hängande position med handen ovanför objektivet. Se Manfred Bauman till vänster för bra position. Hem till spegeln och öva.

2016-10-18T13:18:40+00:00