Gårdagens nya prylar

Att saker blir vackrare med åren ­stämmer. Men utvecklingen har gått framåt och ­prylarna är mer funktionella i dag. I den här bildspecial hittar du fyra olika verktyg som lämpar sig för vinterbruk. Varje pryl har ­också en 200-årig motsvarighet från Järvsö Hembygdsförenings arkiv. Välj själv vilken du föredrar att använda i vinter.

Text & foto: Emrik Jansson

LYKTA

Lyktan var ett redskap som användes flitigt av människor och gårdstomtar runt om i Hälsingland så fort mörkret spridit sig. Den moderna versionen av en lykta kallas för pannlampa och drivs för det mesta av AA-batterier istället för stearinljus. Pannlampan kan vara mer effektivt att ha med sig om man turar med snöskor eller tar sig ner för pisterna i Järvsö på natten. Hittas i olika -utföranden på din lokala sport- eller outdooraffär.

GISSA PÄLSEN

Detta rovdjur har ett rykte att vara extremt glupskt. Djuret har även givit namn åt en känd -Marvel-hjälte och byn där du sannolikt håller detta Magasin… Vilket är djuret?

SKIDA

Det är skillnad på träskida och träskida. K2 Pinnacle 95 är förvisso byggd delvis i trä men med ny teknik för att göra den så lätt som möjligt men också bibehålla stabilitet och styrka. I denna skida som är ny för 2015–2016 hittar du prestanda för hela berget. Du  hittar den självklart i någon av Järvsöbackens skidbutiker.

GISSA PÄLSEN

Vilket är djuret som brummar i skogen? Kanske du känner igen den på de stora klorna?

SNÖSKOVEL

Skotta snö för hand kan ibland vara nödvändigt. Förr i tiden hade man oftast inte så många alternativ till handskottandet vilket gjorde att denna skyffel, som är daterad till 1858, säkerligen var någons förstahandsval. Men för att underlätta och spara på våra läsares ryggar så mycket som möjligt har vi valt ut en ergonomisk snöskyffel från Järnhuset i centrala Järvsö som motsvarighet.

GISSA PÄLSEN

Förr i tiden brukade man gräva gropar för att fånga detta djur i. En sådan grop finns ute på Kyrkön i Järvsö. Djuren kallas även för gråben. Vilket är djuret?

KNIV

En vacker och mångsidig kniv bör finnas i alla friluftsentusiasters bälte. Just denna kniv är helt handgjord av Ingemar Nordell i Ljusdal. Besök Järvsö Jakt och Fritid för att köpa just detta exklusiva exemplar.

GISSA PÄLSEN

Det här djuret är en enstöring och syns sällan i det vilda, är man däremot på plats vid matningen på Järvzoo kan man ibland få se det leka med maten uppe på klipporna. Djuret är även Hälsinglands landskapsdjur… Vet du vilket djur vi pratar om?

2016-10-18T13:18:40+00:00