Loading...

I flera år var stugan i Åsbo familjen Garbergs fasta punkt på ledigheter, semestrar och lov. De sex barnen har alla lärt sig att åka skidor i Järvsöbacken. Anledningen till att familjen hamnade i Järvsö från första början var att Görans fru Agneta i sin ungdom gick i hushållsskola på Hälsingegården och längtade tillbaka till byn.

Text: Josefine Owetz Foto: Emrik Jansson

— Hon sa att vi borde köpa någonting häruppe. Jag hade aldrig varit här innan men lärde mig snabbt att tycka om Järvsö. Det ligger otroligt vackert till och på lagom avstånd från Stockholm där vi bor, säger Göran Garberg.

För tre år sedan såldes stugan och Göran och hans fru bestämde sig för att förverkliga en dröm som de haft under en lång tid. Nämligen att ha en liten gård. De sprang på gården Mickels i Uvås som låg ute till försäljning och det blev kärlek vid första ögonkastet.

— Det är fantastsikt att ha en gård. Det är underbart att komma hit från hetsen i Stockholm och få köra traktor och ta hand om våra får som vi har köpt, säger Göran Garberg och berättar att han numera bor i Järvsö på halvtid.

”Det är fantastsikt att ha en gård. Det är underbart att komma hit från hetsen i Stockholm och få köra traktor och ta hand om våra får”

Namn: Göran Garberg.
Ålder: 60 år.
Familj: Gift, sex barn, fyra barnbarn, en hund och tjugo får.
Bakgrund: Civilekonom. Startade och drev reklambyrån Garbergs, därefter en strategi­byrå och ett företag inom avloppsrening. Driver idag en blivande koncern inom en ny typ av kontorshotell, United spaces.

Känner du dig som en Järvsöbo?

— Jag tror inte att man som inflyttad Järvsöbo kan känna sig som en inhemsk Olle Fack-människa (En Järvsöbo enligt konstens alla regler, reds.anm). Så jag kan inte säga att jag är det, men jag känner en stor sympati för Järvsö och jag kommer på mig själv med att jag pratar väldigt mycket om Järvsö, säger han.

Något som Göran Garberg föll för när han kom till Järvsö var entreprenörsandan. Kanske eftersom att han själv är entreprenör ut i fingerspetsarna och har en lång bakgrund inom reklambranschen bakom sig. I dag arbetar han med United Spaces Business Center, som är ett kontorshotellskoncept.

— Det finna många ambitiösa, smarta och kompetenta människor i Järvsö. Det ser man på alla de små bolag och företag som växer fram. Det händer bra saker i Järvsö och jag gillar när det händer mycket runt omkring mig, säger han.

Nu ska han själv bli en av alla de som startar företag i bygden. Tillsammans med Stefan Wallin och Olle Fack öppnar han i vår upp dörrarna till Järvsö workspace, Järvsös första företagshotell. Här ska uppemot 50 personer kunna sitta och jobba i lokalerna.

— Det finns många egenföretagare och entreprenörer i byn. Är man ett litet företag är det roligt att ändå vara en del av en gemenskap där man kan utbyta erfarenheter och kunskaper. Jag tror att en by som Järvsö, där det redan finns entreprenörskap, skulle må bra av att ha en naturlig samlingsplats. Därför startar vi upp Järvsö workspace, säger han.

Vad gör du helst en vinterdag i byn?

— Jag kommer åka mycket i skidbacken med barnbarnen i vinter. Då kommer jag hänga i barnbacken och stå och skicka iväg ungar på liften. Med sex barn känns det inte som att jag har gjort något i annat i livet än att stå där i barnbacken och hjälpa barn med liften. Det kommer jag fortsätta med de kommande 20 åren också med tanke på hur barnen ynglar av sig, säger han med ett skratt.

2016-10-18T13:18:37+00:00