Loading...

Av: Leif Sundell Foto: Emrik Jansson

 

Nyligen fyllde Järvsö IF 100 år. Det var den 24 oktober 1915 som klubben bildades. Sen dröjde det ända till 1937 innan Öjebergsbacken, nuvarande Skolbacken, på Öjeberget, invigdes och det arrangerades en större tävling. Klubben hade tidigare ”övat” med några mindre tävlingar, men den 21 mars 1937 tyckte man sig redo för en större tävling och den kom att heta Järvsöslalom. I och med det hade det också bildats en slalomsektion i Järvsö IF. De första vinnaren av Järvsöslalom var Sixten Isberg, Åre. Damerna fick vara med först året efter.

Senare, när det blev aktuellt med storslalom och störtlopp, och på senare år även Super-G som tävlingsform, så ändrades namnet på slalomsektionen till Järvsö IF:s Alpina sektion.

Just Järvsöslalom blev tidigt en ansedd tävling i landet och publiksiffror på över 3 000 åskådare var vanligt. Klubben arrangerade också det fjärde SM:et i slalom, efter Östersund som var först 1937, Sollefteå 1938, och Sundsvall 1939. Det var också de tre orterna som hade slalombackar innan Järvsö fick sin som god fyra i landet. Järvsö IF arrangerade sitt SM 1940 och det var Hasse Hansson och May Nilsson som tog hem SM-gulden. De två var förresten med i Järvsöslalom åtskilliga gånger. May Nilsson vann åtta gånger, Hasse Hansson sex gånger.

Järvsöslalom är Sveriges äldsta slalomtävling och i år fyller den, precis som Järvsö IF Alpina, 80 år. Tävlingen avgörs i Sydbacken den 11 februari, dagen efter körs den lite nyare tävlingen, Alpsvängen.

Sydbacken har mycket gott rykte i slalom­kretsar och den klassas som en av de bästa pisterna även internationellt sett. Inte undra på då att flera av de svenska landslagen valt Järvsöslalom för att fila på formen inför OS och VM.

När Järvsöslalom flyttades till Sydbacken har många elitåkare tampats om framskjutna placeringar, André Myhrer, Martin Hansson, Calle Lindh, Therese Borssén, Maria Pietilä-Holmer, Frida Hansdotter för att nämna några. Nu har tävlingen också internationell status (FIS-tävling).

”Järvsöslalom blev tidigt en ansedd tävling i landet och publiksiffror på över 3 000 åskådare var vanligt.”

”Inte undra på då att flera av de svenska landslagen valt Järvsöslalom för att fila på formen inför OS och VM.”

Järvsö IF Alpina är unika i Sverige då de tränar i en gigantisk halfpipe. Man tar sats från ena sidan och ­försöker sen komma så högt det bara går på den andra.

Den första att ta en SM-medalj för Järvsö IF Alpina var Solveig Leander, JSM-brons 1973, men det tog riktig fart när Fredrik Signeul tog dubbla JSM-guld på 80-talet.

För att ta oss tillbaka till Järvsöslalom så var Patrik Bergner den första hemmaåkaren att vinna Järvsöslalom. Året var 1994 och sedan har klubbens stora kanoner radat upp sig, inte bara som vinnare av den stora hemmatävlingen utan i övrigt också.

Och den stora frågan är vad som väger tyngst. Mattias Wagenius, han vann i och för sig aldrig Järvsöslalom, men körde hem två VM-guld i telemark, en hel hoper med SM-medaljer och han vann den totala världscupen en gång. Som sagt, det var i telemark.

”Bra i slalom var också Terese ”­Tessan” Berglund. Som 16-åring ­rankades hon som etta i världen.”

Vrid huvudet snabbt åt höger samtidigt som du tittar på bilden, då upplevs bilden som skarp.

Per Bylund är en av de största Järvsö­åkarna med tre guld i Järvsöslalom, 1996, 1997, 1998. Han var en av mellannorrlands bästa åkare på den tiden med många framgångar, JSM-silver i slalom 1994 och på gränsen till junior­landslaget, innan han sadlade om till telemarksåkare. Han blev, precis som Mattias Wagenius, också världsmästare (år 2000). De två har förresten ytterligare en gemensam nämnare – båda har varit förbundskapten för telemarks­landslaget.

En annan Bylund, lillebror Peter, kommer väldigt högt upp på listan över ”bäst i JIF Alpina”. Han är den JIF-åkare som nått högt internationellt sett. Sju WC-starter, och flera starter i Europacupen, men där det höga startnumren inte gav honom rättvisa. Peter hade från och till stora knäproblem och det kan han hindrat honom från att nå högre upp i resultatlistorna och ranking. Han tvingades också sluta alldeles för tidigt. Peter var bäst i slalom, men har den största framgången i storslalom vad gäller SM, två SM-silver. Peter vann Järvsöslalom och Alpsvängen 2005 och han vann 30 stycken FIS-tävlingar.

Damsidan då? Bra i slalom var också Terese ”Tessan” Berglund. Som 16-åring rank­ades hon som etta (!) i världen i just slalom, men de stora framgångarna fick hon i fart­grenarna, JSM-guld i super-G och störtlopp. Och det blev en bronspeng i stora-SM i störtlopp både 2008 och 2009 fast hon då fortfarande var junior. Det blev fler juniorframgångar och hon var uttagen två gånger till junior-VM. ”Tessan” tog en dubbel i hemmabacken 2013 när hon vann både Järvsöslalom och Alpsvängen. Precis som Peter Bylund så slutade hon alldeles för tidigt.

Kanske den största i klubbens historia, Jonas Nyberg. Han var också en stor talang i klubben, men hade även han skadeproblem. Han är dock den enda i Järvsö IF Alpinas historia som tagit ett SM-guld för seniorer, i storslalom i Funäsdalen 2013. Året innan vann han Järvsöslalom.

Men minst lika viktigt som träning och tävling på elitnivå är klubbens barn- och ungdomsverksamhet och ambitionen är att fler barn och föräldrar ska upptäcka hur roligt det är med tävlande i skidåkning. Dessutom att föreningen växer.

I dag handlar det om dryga 30 aktiva i klubben, de allra flesta är unga påläggskalvar. Några av dem går på skidgymnasium, Hanna Fransson, Elida Thunell och Linn Sigurdsson som kommer att delta i stora-SM som körs i Hälsingland (Bollnäs och Hassela) i vinter. Till nästa säsong kommer ytterligare tre från klubben att söka Skidgymnasium, Jonas Barsch, Inez Li och Clara Fransson.

— Återväxten är vår stora utmaning och där fick vi ett litet uppsving ifjol, med både nya barn och nya föräldrar som ledare, säger Elisabeth Fransson.

Talanger finns och kanske kan den alpina skidcirkusen i en framtid få skriva in åkare från Järvsö Alpina i start och resultatlistor.

I skrifter från förr kan man läsa om många habila alpina skidåkare i klubben. I en sådan anrik och stor sektion som Järvsö IF Alpina finns förstås många namn att nämna.

• Olle Rosén
• ”Lill-Olle” Olsson
• Inger Bergkvist
• Olle Leander
• Bertil Aronsson
• Ingrid Jonsson
• Katrin Svensson
• Ivar Forsman
• Pelle Svensson
• Gösta Johnson
• Åke Persson
• Axel Fernaeus
• Roland Ekenblad
• Sven-Olov Johansson
• John-Erik Brolin
• Sven-Olov Gunnarsson
• Kenneth Olsson
• Gösta Rosell. Blev senare Mr JIF-ALpin efter massor av års tjänstgöring.

2017-01-11T16:04:35+00:00