I skidskolan lär man ut med lek, lite allvar och mycket saft

Ett gäng ungar med stora hjälmar står förväntansfulla och lyssnar på sin lärare. Lite blyga och med magen full av fjärilar får de först leka och lära känna varandra, då blir det mindre pinsamt om man ramlar i backen… Sen är det dags att lära sig hur man gör med pjäxor och skidor på fötterna. Det är inte alltid så lätt att sitta fastspänd. Och hala är de, skidorna alltså.
– Vi brukar börja med att gå en bit upp i backen så att eleverna får lära sig bromsa. När alla fixar detta så är det dags att lära sig åka i liften, säger Ann Augustsson som ansvarar för skidskolorna i Järvsöbacken.
Barnen tankar bilen i liften, de kör glasstrut och plogbil, sladdar med sin racerbil och flyger helt plötsligt flygplan.
– Alla moment av inlärning sker genom lek. Att gå i skidskola är ett lättare sätt att lära sig åka skidor än att träna på egen hand. Alla skidlärare är utbildade för att kunna lära ut på ett enkelt, snabbt och roligt sätt, säger Ann.
Vill man gå skidskola anmäler man sig i receptionen i Ski Center. Man talar om hur duktig man är och hur gammal man är, för det finns många grupper att välja mellan.
– Allt från treåringar som aldrig åkt upp till 15-åringar som aldrig åkt eller till de avancerade grupperna där det handlar om att lära sig hoppa på ett säkert sätt, hur skidorna skär genom snön och hur man uppnår den bästa positionen på skidorna.
– Jibb-grupperna (jibb är när man hoppar och trixar på skidor) startades i fjol och blev väldigt populära så de fortsätter vi med i år och kommer även ha jibb-grupper för vuxna.

2015-10-09T14:08:03+00:00