Stålkantsslipning är en konst som behärskas av många alpina proffs, entusiastiska föräldrar och så klart skiduthyrningar. För Micke Hjelm, tränare i Järvsö Alpina, har det blivit en självklarhet att lära sig just den konsten. Efter varje träning och inför varje tävling ska åkarnas kanter underhållas. Men att lämna in skidorna fem gånger i veckan är inte aktuellt, istället har Micke fått lära sig själv.

Vad har då vi mer vardagliga åkare för nytta av Mickes kunskaper?
– Det är lättare och framförallt roligare att åka med välslipade kanter, säger Micke Hjälm.
– De flesta klarar sig med en grundlig slipning om året, men håller du efter skidorna kan den nyslipade känslan bestå längre.
Micke är noga med att understryka hur individuella åkstilar också avgör vilken typ av slipning som är relevant. Kvicka slalomkurvor kräver en 87-gradig, med andra ord sylvass, slipning.
– Då är det så där vasst att nageln inte bara rispas lite om du lägger den mot kanten, utan sitter kvar.
Men att ha riktigt så vassa kanter är inte nödvändigt för friluftsåkaren. Micke tror mer på den, för storslalom och störtlopp vanliga, 88-gradiga vinkeln.
– Det passar för en åkstil som inte är lika aggressiv, men bra för att skära genom isiga pistpartier som du med oslipade skidor bara kanar ut över.
Känns det främmande att snacka vinklar är det inte så dumt att lämna in skidorna, det är det vardagliga underhållet som ska hålla dina skidor fräscha.

– Efter varje träning går jag igenom kanterna med fil och bryne, det kan alla göra, men det krävs lite tillbehör.

Fil och bryne finns att köpa på internet eller via skiduthyrningen. För de båda tillbehören kan du vänta dig få betala runt 500 kronor. Men att tanklöst ge sig på kanterna kan vara förödande.
– Du måste ha en bra skidhållare och en bra filhållare så slipningen sker i rätt vinkel.
Skidhållare kan du med enkelhet tillverka själv, det viktiga är att skidan står på högkant, 90 grader, och inte faller ur greppet när slipningen inleds.
Filhållaren avgör vilken vinkel det blir på dina stålkanter när du drar med filen. I alpin terminologi utgår man från 90 grader och räknar nedåt. Hittar du en filhållare som är 2-gradig får du vid användning en 88-gradig vinkel på stålkanten.
Med hjälp av en klämma sätter du fast filen på filhållaren. Du kan underlätta slipningsprocessen genom att spänna upp dina skistops med en stark gummisnodd.
Processen tar inte många minuter, men skidorna känns som nya hela vintern.

Så här gör du, steg för steg
• Lägg filen mot kanten, tryck ned när du drar den mot dig och släpp trycket när du går tillbaka. Tänk på att mellan varven tvätta bort överflödigt stål och plast, det ska inte få komma in i skidan.
• Fyra drag med filen kan gott räcka för att kanten ska hålla den vinkel som stenslipen gett den.
• När du är klar med filen kan kanten upplevas lite knottrig. Du har nu ett råegg och nästa steg är att ta fram brynet. Blöt det med lite vatten eller saliv och dra utöver stålkanten. Här är det inte vinkeln som spelar roll, utan att kanten får en jämn yta.

2015-06-30T06:30:12+00:00