Loading...

Traditionerna om kurbad och Järvsö som kurort har sin historia långt tillbaka i tiden. Redan på 1500-talet fanns det ett gästgiveri på gården där Järvsöbaden nu ligger.

Text: Jenny Olsson  foto: Emrik Jansson

På bilden över är det iskallt i vattnet. På bilden till höger är det betydligt varmare.

År 1867 fick gården en ny ägare, Olof­
 Pehrson, farfar och farfarsfar till tredje och fjärde generationen som i dag driver Järvsöbaden.

Olof Pehrson led av reumatism och gjorde många resor till en kurort i Blekinge för att söka lindring. När han var över 60 år gammal kom han på idén att skapa något liknande hemma i Järvsö där en miljö med hög och klar luft och ett vatten rikt på mineraler fanns. Efter några år, 1905 grundades Jerfsö-Badens kuranstalt som drevs till 1935 innan det förvandlades till ett mer renodlat pensionat.

I december 2014 slog Järvsöbaden upp portarna för det nya spaet.

— Vi ville återknyta till den historia som fanns med kurbadstraditionerna, säger Inger Ångström hotellchef på Järvsöbaden.
Under flygeln i öster finns en stenkällare som inreddes med kallbad, där vatten från ­Öjeberget rinner ner i den egna källan, där ­besökarna kan ta ett riktigt uppfriskande dopp.

För badkrukan finns desto varmare alternativ då det 250 kvadratmeter stora Bergabadet också har inretts med torr- och ångbastu, relax, gymavdelning och jacuzzi.

— Det blev en stor succé och vi har haft och har väldigt mycket folk som besöker spaet och även vårt gym. Gymmet har dessutom Prins ­Daniel besökt och gett oss mycket beröm för, säger Inger Ångström.

Prins Daniel har gett fint beröm till gymmet på ”baden”. På frågan vilka vikter han lyfte svarade han enligt vittnesuppgifter ”alla”.

2016-10-18T13:18:38+00:00