”Vintern är magisk”

Från 08-land, via Lofoten och 14 år i Idre fjäll – Järvsöbackens nya driftchef är ständigt i rörelse. På cykel eller skidor. Säg hej till Fredrik Jelk.

Text: Therese Krojegård Foto: Martin Ekman

 

Han rullar in till intervjun i en ”golfbil”, iklädd underställströja och slittåliga arbetsbyxor, lagom svettig och med höstrosiga kinder. Fredrik Jelk vill inte nöta på kontorsstolen i onödan.

— Vi har slitit som djur med att köra trimmer i Sydbranten. Vi firade faktiskt med fikabröd i morse. Det är så här jag trivs bäst! I vinter vill jag vara med och lägga snö, hänga i liften och se hur det fungerar där. Känna in människorna och Järvsö.

Det går att använda klyschor som att Fredrik är en ”doer”, att han vill bygga ett team, vinna respekt och bli en ledare (”chef är bara en titel”) – men istället kan vi berätta att han är 40 år gammal, uppvuxen i Stockholm, har släkt i Gävle, svägerska i Ljusdal och 14 år i Idre fjäll i ryggsäcken.

— När vi flyttade till Järvsö i maj bodde vi en månad vid Toppstigen, varifrån vi kunde se byn och Järvsö klack, de soluppgångarna och nedgångarna var magiska. Sen finns det ett kulturliv här som är berikande och en otroligt vacker natur. Vi gillar att vara ute! Och alla i Järvsö är supertrevliga. Vi har köpt hus, renoverar och är inte här för att ”prova”, utan vi gör det på riktigt och tror stenhårt på Järvsö, säger Fredrik Jelk.

 

”Jag älskar att vakna upp varje morgon och inte veta vad som kommer hända under dagen.”

Han växte upp i en ”utefamilj” som campade och paddlade kanot om somrarna och åkte skidor vintertid. Efter lumpen hängde han på några kompisar till Lofoten och gick en folkhögskoleutbildning i fjäll- och friluftsliv.

— Det var mycket ”ut på tur, aldrig sur”. Vi åkte hund och släde, gick toppturer på Svalbard, tältade och åkte skidor. Jag kände att vintern är det häftigaste som finns, helt magiskt.

Allra bäst trivdes han som turledare, med ansvar för att orientera sig fram på fjället tillsammans med klasskamraterna. Nästa steg blev en skidlärarutbildning och jobb i Idre. Snart blev han chef för skidskolan och senare sportchef.

— I den rollen ingick många spännande saker, såsom större tävlingar. Till exempel körde vi fyra Europacupskidskyttetävlingar, vilket var superhäftigt och jättenervöst. Senare blev det även Sverigecup och världscup i skicross.

Efter 14 år i Idre har han nu bytt en skidanläggning mot en annan.

— Jag älskar att vakna upp varje morgon och inte veta vad som kommer hända under dagen. Om jag visste skulle jag nog bli deprimerad. ”Så, okej, snöstorm idag, då jobbar vi med det!” Det blir ett äventyr.

Huset som familjen Jelk renoverar för fullt ligger tre minuters gångväg från Bergcykelparken (där han jobbar sommartid) och Sydsidan – och tio minuter från Järvsöbackens hjärta. Jobbet och fritiden kommer att flyta ihop och det är så Fredrik vill ha det.

— Tanken är att barnen ska kunna gå till backen. De kommer att åka skidor här, de har inget val, säger Fredrik Jelk.

Fredrik Jelk

Ålder: 40 år.

Familj: Frun Lina, som jobbar på Järvzoo, och barnen Marius, elva år, och Isidor, nio år.

2018-03-02T11:32:22+00:00