Loading...

Att komma ut i naturen på vintern har aldrig varit enklare – och roligare. Med ett par snöskor på fötterna kan du se platser du aldrig annars skulle ha sett.

Text & foto: Emrik Jansson

Med längdskidor är du styrd av ett spår att följa. En skoter låter för mycket enligt många och turskidor är alldeles för dyrt. Att komma ut i naturen på vintern har har inte varit det enklaste.

Men i fjol startade Järvsö Snöskor sin verksamhet i byn och det blev succé direkt. Konferensgäster och ”vanliga” människor i alla åldrar uppskattade aktiviteten.

— När jag bestämde mig för att dra igång den här verksamheten funderade jag först på vad som behövdes i Järvsö och vad jag själv uppskattar att göra. Att vara ute i naturen, både på sommaren och vintern, tycker jag är otroligt roligt och jag kände att jag ville dela med mig av upplevelsen att komma ut i skogen på vintern, säger Martin Ekman på Järvsö Snöskor.

”Att vara ute i naturen, både på sommaren och vintern, tycker jag är otroligt roligt och jag kände att jag ville dela med mig av upplevelsen att komma ut i skogen på vintern”

Det här behöver du får att gå med snöskor: Först och främst ett par snöskor. De kan du hyra eller köpa i välsorterade sportaffärer. Stavar kan vara bra om man är nybörjare då det är enklare att hålla balansen. Ett par vinterkängor. Skoterstövlar och snowboardskor fungerar också mycket bra. En ryggsäck med ombyte. Det kan också vara skönt att börja med tjockare kläder och sen ta av sig om man blir varm.

I vintras gick de flesta turer upp på Järvsö Klack. En fin vandring med en fantastisk utsikt som belöning på toppen.

— Det är absolut min favorittur. Den är lagom lång, gammal fin natur (eftersom det är ett naturreservat) och en kanonbelöning när man kommer upp, säger Martin.

Att gå med snöskor är verkligen en aktivitet som passar alla. Utrustningen är modern med lös häl och enkla spännen. Och för de som vill finns det stavar att använda för att hålla balansen.

Årets turer kommer att fokusera kring toppen på Järvsöbacken, runt Järvzoo och det nya Bergshotellet och såklart på Järvsö Klack.

— Jag hoppas verkligen ännu fler upptäcker hur fint det är att komma ut i skogen på vintern och gå på helt ospårade stigar. Med snöskor är det så enkelt. Det är bara att spänna på sig utrustningen och gå precis där man vill, säger Martin.

— Jag vill också slå ett slag för våra kvälls­turer med pannlampa. En otroligt häftig upplevelse, säger Martin Ekman.

2016-10-24T10:02:56+00:00