Loading...
Eldsjäl2019-02-22T10:42:47+00:00

Eldsjäl

För Bengt Norén sitter det aldrig fast. Han är handlaren i byn som alltid ställer upp och enligt obekräftade uppgifter hälsar han alltid på ALLA sina kunder med förnamn.

text: therese krojegård foto: emrik jansson

BEHÖVER NÅGON LÅNA en traktor? Eller lastbil? Ska det sättas upp julbelysning i ”Jar-se”? Bengt Norén känd för att alltid ställa upp.
— Jag brukar aldrig vara omöjlig, utan gillar att fixa på byn. Det ska vara ett trivsamt sam-hälle att komma till, snyggt och städat! Från gamla köpmannaföreningen till nya centrumföreningen – Bengt har varit en spin-del i nätet och möten hålls i lunchrummet på Järnhuset.
— Det gör mig glad att det är mer liv igen, finns en framtidstro och händer mycket i byn, säger Bengt Norén, vars farmor är född i Nybo. Själv är han uppvuxen i Tallåsen, där han levt hela sitt liv och numera bor med sambo. Drömmen var att bli lärare, men efter som-marjobb på Järnhandeln i Ljusdal fick han som ”nymuckad” 20-årig yngling, erbjudande om jobb på Järnhandeln i Järvsö. Året var 1975.
— Första veckan ringde jag hem till mamma och sa ”en sak ska du veta, på det här stället blir jag inte länge”, säger Bengt Norén. Men tji fick han och de ”senaste” 22 åren är det Bengt som drivit Järnhuset.
— Jag tycker om att träffa människor och att den ena dagen inte är den andra lik, det kom-mer alltid nya frågor och blir aldrig slentrian. Järnhuset beskriver han som ingen riktig bygghandel, utan snarare en konsument-handel, med allt från trädgårdsmöbler till köksartiklar, vvs-maskiner och färg.
— Det gäller att stå på många ben när man driver företag på en liten ort. Näthandeln är ett stort hot, alla priser är transparenta idag, folk vet vad de ska betala. Man kanske kan ligga lite över, men då gäller det att ha andra värden, såsom tillgänglighet och service.
— Men jag tycker ändå Järvsöborna är köp-trogna och värnar om byn. Och det är viktigt! Från kvart i åtta på morgonen och tio tim-mar framåt är han på plats. Varje dag.
– Jag har börjat sälja av, men hur länge till jag ska jobba vill jag inte säga. Det blir nog konstigt den dagen man inte har något att gå till. Bengt gillar att ha något att göra och det finns det alltid när man är husägare.
— Ifjol, när det snöade varje dag, skottade jag varje dag. För hand.
Som ung sprang han på dans fem dagar i veckan, numera blir det mer resor till Italien och franska rivieran tillsammans med sambon och ledig tid tillbringar han helst med en deckare eller film.
— Och jag tycker mycket om Lill-Babs caffär. Det är en fin plats att fika på och träffa människor. Men det är tomt sen Barbro försvann. Hon var ofta här och handlade och vi umgicks lite grann. Det blir svårt att hitta en annan ambassadör som kan göra det hon gjorde för Järvsö.

Artikel ur Magasin Järvsö |vinter 2019 | Årgång 11 | Nummer 1

This website uses cookies and third party services. Ok
X