Loading...
Matkontakt är din kontakt2019-01-08T11:24:53+00:00

Matkontakt är din kontakt

Vill du veta vad du äter? Kanske till och med skörda själv, men slippa hela ansvaret? Då kan du köpa in dig i ett litet andelsjordbruk som ligger mitt i byn.

text: therese krojegård foto: martin ekman

SEX OLIKA KÅLSORTER, sallader, pumpor, squash, gurka, ärtor och bönor, morötter, lök av olika slag, rödbetor och gulbetor. Det växer och frodas i Märit Anderssons ekologiska odling som ligger mitt i byn, bakom Anders Persgårdens café.

— Utöver växthuset har vi 25 bäddar på 1×16 meter, som vi kantskurit för hand med spade. Inget gäddhäng den här sommaren inte, säger hon med ett skratt. De enda maskiner som an-vänts på marken är gräsklippare och jordfräs.
— Gud vad bra man mår av att jobba fysiskt!
Märit Andersson är engage-rad i Järvsö hållbarhetsforum, en ideell grupp med fokus på att utveckla Järvsö på ett hållbart sätt.

— Jag vill väcka engagemang för den lokala maten. Konsumenterna måste fatta att vi behöver värna det småskaliga jordbruket. Sverige är ett katastrofland när det kommer till självförsörjningsgrad, det är beklämmande. Att vara bonde är bland det finaste yrke man kan ha. Frustrationen över ”den billiga maten” och det faktum att bonden inte får betalt för sitt arbete skulle Märit Andersson kunna lägga ut texten länge om.
— Men det är en sak att ha åsikter och en annan att ha insikt, det här är mitt försök att faktiskt göra något. Hon är själv uppvuxen bland hästar och får på en liten gård i Veckebo, Korskrogen, och har jobbat på Svedbovallen i tre somrar, vilket blev en ögonöppnare. 2017 blev Märit Andersson klar med en utbildning i måskalig odling, som hon gick i Söderhamn. Odlingsåret 2017 blev ett försöksår, i sommar kan man gå dit och köpa de rotfrukter och grönsaker man behöver. I framtiden är drömmen att man ska kunna köpa in sig i odlingen och gå dit och skörda sin andel själv.
— Jag tror inte vi kan gå till-baka till att varenda familj ska ha två mjölkkor och mjölka två gånger per dygn 365 dagar om året, många vill inte sitta fast så mycket, därför behöver vi tänka nytt. Jag tror på att ha kontakt med maten vi äter och en relation till dem som producerar den. Därför attraheras jag av tanken på just andelsjord-bruk, säger Märit Andersson.

Hon vill öka folks medvetenhet kring att det spelar roll varifrån maten kommer och hur den odlas.
— Då finns det en marknad för det här. Och jag tror det ligger helt rätt i tiden nu. Många tycker nog att jag är naiv, men jag är hoppfull och gör det här för att det ger mig energi. •

This website uses cookies and third party services. Ok
X