Loading...
Nya krögaren2019-02-22T10:44:15+00:00

Nya krögaren

Vad gjorde du som 23-åring? Spelade tv-spel och partajade på helgerna? Henrik Estander är utbildad sommelier, restaurangkonsult och driver Condis, som han köpte i vintras.

text: therese krojegård foto: martin ekman

FRÅN ATT HENRIK Estander tog över Condis Bar och Kök har han renoverat och satt sin egen prägel på restaurangen. Den tjusiga gråblå tapeten som pryder väggarna ovanför bröstpa-nelen heter ”Hudiksvalls teater”.
— Vi ville ha det mysigt, fräscht och smakfullt med Hälsingeinspiration i lokalen. Folk som kommer in har sagt ”Gud vad fint”. Det har varit mycket känslor och är jättekul att höra att vi är på rätt bana.
Det går inte att säga annat än att Henrik Estander har stora skor att fylla. Johnny och Hanna Frosts Condis var omtyckt och satte sin prägel på Järvsö under tio år.
— När någon säger att det inte går till mig, att det är svårt att ta över något som varit ett stort varumärke, ser jag det som en stor utma-ning, som jag inte räds. Sen kan jag inte leva någon annans dröm, jag måste uppfylla min. Jag förstod direkt att det skulle bli svårast att charma Järvsöborna själva, eftersom de känner lojalitet mot gamla Condis.
Det var en vinterdag i januari 2018 som Henrik Estander åt lunch med en vän på Bergskrogen och insåg att han ville driva restaurang i Järvsö.
— Jag minns det så väl, att jag tittade upp i backen, det var så mycket folk och jag sa ”är vi inte i Järvsö, var kommer alla människor ifrån?”
Tanken tog skruv, Condis låg ute till försälj-ning och några månader senare var saken, som man säger i restaurangbranschen, biff.
— Inför öppningen var jag inte nervös. Jag hade ett hum om turismen sommartid, men nu, inför vintern, är jag pirrig. Senast jag åkte i backen var som 15-åring, det är åtta år sedan, och det har skett en stor utveckling sedan dess.
Efter att ha pluggat hotell- och restaurang-programmet i Ljusdal, jobbat på Riche i Stock-holm, utbildat sig till sommelier och restau-rangchef vid Restaurangakademien och startat restaurang i Uppsala är han ”hemma” igen.
— Jag förstod redan andra året på gymnasiet att jag inte kunde jobba för någon annan. Jag hade starka värderingar om rätt och fel och såg otrygga anställningar, långa arbetspass, sexism och en allmän översittarattityd i branschen.
Enligt familj och vänner jobbar Henrik ”alltid” och så länge han stannar i Järvsö snurrar tankarna ständigt kring utveckling av Condis och hur man kan förbättra upplevelsen för gästerna. När han behöver ledigt åker han iväg, kopplar bort huvudet och låter kroppen jobba istället.
— På vintern åker jag gärna till Harsa, det är så nära och fantastiskt fint. Verkligen en favoritplats i Järvsö. Det är i naturen jag laddar mina batterier.

Artikel ur Magasin Järvsö |vinter 2019 | Årgång 11 | Nummer 1

This website uses cookies and third party services. Ok
X