Loading...
Trampa för det lokala2019-01-08T13:02:56+00:00

Trampa för det lokala

Vad får man om man kombinerar en cykel, lokalproducerad mat och Järvsö? En rullande matsuccé!

text & foto: emrik jansson

JÄRVSÖ ÄR EN by som är omgiven av en vacker landsbygd med flera mindre byar. Och likt en flock zebror kan det vara svårt att veta var en by slutar och nästa börjar. Så här ser det säkert ut på många fler ställen i landet, men inte många ställen har Järvsö Gårdstramp och i de här små byarna fullständigt kryllar det av duktiga och kunniga matproducenter. Människor som producerar och i vissa fall även förädlar råvaror i absolut världsklass.

Sommaren 2016 tog Amanda Sandahl sin familj hem till Sverige efter tolv år i Kanada. Där hon bland annat driver sitt eget choklad-företag Chocohappy.
Efter att ha bott i turiststaden och cykel-mekkat Whistler hamnade Amanda grannbyn Pemberton. En by som ligger en dryg halv-timme norr om Whistler och som likt Järvsö omgivs av proffsiga matproducenter.

En av dessa producenter som heter Anna Helmer ansåg att avståndet mellan konsument och producent var för långt. Och hon tröttna-de på alla bilar som bara åkte förbi byn utan att riktigt stanna till för att se vad som fanns där. Hon öppnade upp sin gård för besökare och drog samtidigt igång Slow Food Cycle. Ett event som skulle visa upp alla lokala gårdar och inspirera till mer lokalt handlande. Första året räknade dom med 50 besökare men det kom 400. Nu är det dryga 4 200 som kommer varje år och det har utvecklats till en matfestival.

— När jag först tog upp idén med destinationsbolaget att ta konceptet till Järvsö gick det inte många minuter innan jag satt med en lång lista i handen med bönder och matproducenter som jag kunde ringa. Vi drog igång Järvsö Gårdstramp hastigt och lustigt och hade första året 235 besökare i spridda åldrar från barn med stödhjul till 76-åringar med elcykel, vilket såklart kändes superkul, säger Amanda.

Den officiella starten, elfte augusti, kommer i år att gå från Stenegård. Här kan man besöka gårdarna Björs, Kristofers och Helsingegården. Därifrån går det långa varvet via vägen ner mot Torön och förbi gårdarna Ersk Lars och Mickel-Mats. Härifrån beger man sig sedan mot Åsliden, där en kunnig cykelmekaniker kommer att finnas på plats och därefter mot Kalv. Efter en snabbis på Traktormuséet kan man svänga in på Fallbacke Lantbruk för att få prova långfil följt av en fin högrevschili hos Jon Hansas. Längst den fina vägen mot Vålsjö och Säljes-ta kommer man sedan till Pallars och Jarseost, en storfavorit av alla stopp. Ta sedan en paus vid konferensgården Koppars och åk färjan över till andra sidan älven. Cykla sedan upp mot Skästra och lägg in ett besök hos Jakob och hans familj på gården Ersk-Anders. Glöm inte Järvsö Gårdsbageri på hemvägen. Avsluta alltsammans med ett besök på Tura Gård, och kom ihåg att ha plats över i cykel-korgen för broccoli, grönkål och blomkål.

— Vi är såklart jätteglada att få göra detta i år igen och hoppas att många tar chansen. Man cyklar i den ordning man själv vill och det finns inga krav att man måste besöka samtliga gårdar. Och efter att cykelturen är klar kommer det finnas en middagsbuffé på Lill-Babs caffär där man kan runda av med att lyssna på livemusik och god mat. •

This website uses cookies and third party services. Ok
X