”Sommar på flaska”
Gyllene äpplemust, mousserande klarröd jordgubbsdryck och sval, syrlig rabarberdryck. Hantverksmässigt och med råvarorna i centrum förädlar Järvsö Musteri sommarens och höstens smaker till drycker att njuta av året om.
Text: Catharina Olsson-Lindh, Svart Pist Publising
Foto: Destination Järvsö
Idén om att starta ett musteri föddes 2019, då det var en helt otrolig äppelsäsong i Järvsötrakten. De äpplen familjen lämnat in för mustning återlämnades i form av must på dunk men resultatet blev allt annat än bra …
– Jag hade inte riktigt tid att pastörisera allt hemma och dåligt med plats i frysen – allt jäste! Vi tänkte genast att det här måste ju gå att göra i bag-in-box. Året efter var pandemin här, då satt vi där med permitteringar och en jädra massa tid och tanken poppade upp igen ”Ska vi starta ett äppelmusteri?” – och det gjorde vi! Det visade sig bli den sämsta äppelsäsongen i Järvsö på över 50 år. Men det kom ändå in lite äpplen och i augusti gjorde vi vår första pressning på cirka 100 kilo, något som tog oss en hel dag, berättar Anna Stegs, en av de fyra kvinnor, alla släkt på olika vis, som driver företaget.
Genom kallpressning utvinner Järvsö Musteri varje uns av smak ur svenska äpplen och bär, som jordgubbar, blåbär och rabarber – frukter och bär som växer i vårt klimat.
– Fördelen med kallpressning är helt enkelt att vi pressar ut alla goda smaker. De framträder på ett annat sätt jämfört med kokning. Man får en helt annan intensitet och fyllighet. Vi blandar inte heller i vatten, smakförstärkare eller andra tillsatser. I bärdryckerna har vi lite socker, men det är allt, berättar Anna.
”Fördelen med kallpressning är helt enkelt att vi pressar ut alla goda smaker. De framträder på ett annat sätt jämfört med kokning”
– Anna Stegs

Foto: Destination Järvsö
Efter premiäråret tog det rejält fart. Åren därpå lämnades tonvis med äpplen in för mustning och man tänkte att en sådan säsong kommer aldrig igen. Redan nästföljande år ökade mängden ytterligare med inlämnade äpplen som förädlades till en gyllene must att njuta av året om i praktisk bag-in-box.
– Att dricka kall färskpressad must är kanske det godaste som finns! Många frågar vilka äpplen som är bäst att musta på. Det är en hel vetenskap, om jordmån, väder med mera, men vi tycker att en blandning av 2–3 äpplen brukar bli godast. Sommaräpplen pressar vi bara i augusti, senare blir det mest bara rinnig äppelmos av dem. Vi filtrerar vår must, men sedimenterar den inte – den blir som ”cloudy”. Den är pastöriserad och håller i ett år i oöppnad förpackning i rumstemperatur. Jag skulle gissa att de håller i flera år om du förvarar dem i 6–7 grader.
Till att börja med omfattade verksamheten endast musttillverkning av inlämnade äpplen för hemmabruk.
– Men när någon ställde frågan om vi producerade för restauranger också så svarade vi bara ”Jajemen!” och så hittade vi ett sätt att lösa det.
Med samma positiva ”det-fixar-vi-mentalitet” och passion för att tillverka genuina hantverksdrycker med omtanke om både smak, kvalitet och miljö, har verksamheten sedan successivt utökats. För tillverkningen och försäljningen av drycker till restauranger och butiker köper man in frukt och bär och har även en egen rejäl odling av rabarber med cirka 700 plantor.
– När vi köper in frukt och bär är vi väldigt noga med vilka vi samarbetar med. Dels måste det såklart vara frukt och bär av god kvalitet. Men man måste också ha ordning på sitt företag, ha bra arbetsvillkor för sina anställda med mera. De måste även kunna leverera en viss volym.
Järvsö Musteri
Drivs av: Britt-Marie Stegs, döttrarna Anna och Mella Stegs och Angela Tallosi, svägerska till Mella.
”Vi brukar säga att vi alla är släkt på olika vis, för att förenkla lite”.
Var: Vik, Järvsö.
Verksamhet: Producerar och säljer kallpressade drycker till restauranger och butiker samt gör äppelmust till privatpersoner av inlämnade äpplen.

Foto: Destination Järvsö
Även när det gäller tillverkningen har man lokala samarbeten som man gläder sig åt. Ett exempel är den mousserande jordgubbs- och blåbärsdrycken.
– Den tappar vi nere hos Stormare Bryggeri i Orbaden då det krävs en lite annan tappningsanläggning än vi har för att göra kolsyrade drycker. Det har nästan blivit som ett litet lokalt dryckescentrum häromkring. Tillsammans med Tevsjö Destilleri och Stormare Bryggeri så är vi tre hyggligt stora aktörer som samarbetar på olika sätt.
Trots att verksamheten startade med kanske sämsta möjliga förutsättningar – under en pandemi och en urusel äppelsäsong kan man idag glädja sig åt en verksamhet som växer i omfattning.
– Vi har blivit ganska stora i vår nisch nu faktiskt. Vi finns bland annat i Sundsvall, i hela Gävleborg och har även börjat få kunder i Stockholm. Vår ambition är att försöka komma ut ännu lite längre i Sverige.