VÅRT HÅLLBARA JÄRVSÖ

Järvsö är en levande och växande bygd och en plats att uppleva året runt där besökare och bybor trivs tillsammans. Det är inget vi tar för givet. Hållbarhet för oss är utveckling på ett medvetet sätt. Ingen destination kan vara hållbarast. Ingen destination kan ens vara hållbar. Men alla destinationer kan bli hållbarare. Dina och mina val i livet spelar roll och vi tror att du vill göra medvetna val. Om du är nyfiken följer här några punkter där du kan läsa mer om vårt hållbara Järvsö.

Hållbarhetscertifiering

Vi har valt att arbeta mot att certifiera vår destination. Det gör vi av flera flera anledningar men viktigast är att vi ska kunna mäta oss själva och på så vis veta hur vi kan förbättra oss. Vi låter en extern part granska vårt arbete så vi håller transparens och gör lärdomar på vägen mot certifiering. Certifieringen utfärdas av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) och är sprunget ur FN:s Agenda 2030. Vi har satt målet högt, endast några få destinationer globalt uppfyller de hårda kriterierna av denna internationella certifiering som revideras årligen och behandlar alla tre dimensioner av hållbarhetsbegreppet; Ekologisk, ekonomisk och social /etisk hållbarhet.

Läs mer om vårt och Ljusdals kommuns gemensamma arbete med certifieringen här.

Här kan du läsa mer om Global Sustainable Tourism Council.

Miljövänligt resande

Norra stambanan går rakt igenom centrala Järvsö och SJ har flera dagliga avgångar till och från Stockholm och andra storstadsregioner. Dessutom går expressbussar med dagliga avgångar till och från Järvsö. Tåget från Stockholm tar cirka 3 timmar och väl på plats i Järvsö är det korta avstånd där du enkelt tar dig fram via gång eller cykel. Vintertid finns den lokala skidbussen och boendetransfer som gör att du på ett enkelt sätt kan transportera dig mellan olika boendeanläggningar och aktiviteter i Järvsö. Utöver detta finns den lokala kollektivtrafiken X-Trafik som med bussar och lokaltåg hjälper dig att upptäcka hela landskapet Hälsingland och regionen Gävleborg. Vi arbetar ständigt med att utveckla och förenkla för våra gäster att kunna gör det hållbara valet att resa till oss via tåg.

Här kan du läsa mer om resor till och från Järvsö.

Hållbar produktutveckling

En stor del av besöksnäringen i Järvsö utgår ifrån att uppleva vår fina natur på ett så hållbart sätt som möjligt. Här vill vi gräva där vi står och förädla det som redan finns. Ett tydligt och bra exempel på det är att vi med hjälp av världsledande expertis bygger hållbara cykelleder i skogen för att minimera slitaget på naturen över tid, samt att det skrivs avtal med markägarna som upplåter sin mark till dessa cykelleder. På så vis kan fler lokalbor och besökare ta sig ut och njuta av upplevelser i naturen med världskvalitet för cyklisten och i samklang med lokala markägare.

Social hållbarhet

En levande bygd med tillväxt och framtidstro i en mindre landsortskommun med besöksnäringen som redskap. Det låter kanske klyschigt men det är vår målsättning och något vi verkligen tror på – och vi är en god bit på väg. Med inkluderande samverkan mellan företag, föreningar och kommunen/offentliga verksamheter skapas en socialt hållbar samhällsutveckling och en plats att uppleva året runt. En plats där besökare och bybor trivs tillsammans.

Vår historia är vår framtid

I århundraden har bönder i och omkring Järvsö omsorgsfullt förvaltat markerna i dalgången där Ljusnan rinner fram. Än idag skapar de förutsättningarna så att vi har tillgång till lokala råvaror och förädlade mathantverk- från jord till bord. I vårt sätt att leva klingar vårt arv från bondesamhället där vi eftersträvar att leva i symbios med naturen. Med en lång tradition av besöksnäring där vi välkomnar fler att uppleva vår plats är det viktigt att vi tar lärdom av vår historia och gör det tillgängligt för dig som besökare att få uppleva lokalproducerad mat och upplevelser.

Vår hållbarhetsresa

Genom åren har vi jobbat med flera hållbarhetsprojekt, var och en med målet att alltid bli lite mer hållbarare. Vill du läsa mer djupgående om våra projekt vi jobbat med genom åren hittar du det här.

Vad kan du som besökare göra?

Det finns mycket du som besökare kan göra för att göra din resa till Järvsö lite hållbarare. Här följer några små tips som gör en stor skillnad.

Ta tåget – Fundera och se över om er resa kanske till och med blir smidigare med tåget och ni låter bilen stå?
Sopsortera – Sopsorterar du där hemma? Fortsätt även med det på plats i Järvsö. I varje boende som förmedlas via jarvso.se finns sorteringskärl och centralt i byn finns återvinningsstation.
Handla lokalproducerat – vare sig du handlar i matvarubutiken eller äter på restaurang. Köp gärna lokalproducerat och var nyfiken. Fråga var råvarorna kommer ifrån och var förädlingen gått till.
Spara på vattnet – genom att exempelvis duscha sparsamt och stänga av vattnet vid shamponering etc.
Spara på elen – genom att släcka lamporna när det är ljust eller när ni inte är i boendet.
Boka via jarvso.se – När du bokar boende och aktiviteter via oss på Destination Järvsö så går en del av din bokning till det gemensamma arbetet för en levande bygd och fortsatt utveckling av hållbara aktiviteter- för både lokalbor och besökare. När du däremot bokar via till exempel Airbnb går det till Kalifornien i USA.
Flytta hit – Vågar du tänka tanken? Kanske har tanken redan slagit dig om drömmen om ett mer aktivt liv med mer tid till familjen och fritidssysslor.
Tipsa oss – Har du tankar och förslag på vad som kan förbättras för att vi ska bli mer hållbara? Maila oss gärna på info@jarvso.se.