Vårt hållbara Järvsö

Järvsö är en levande och växande bygd och en plats att uppleva året runt där besökare och bybor trivs tillsammans.

Det är inget vi tar för givet. Hållbarhet för oss är utveckling på ett medvetet sätt. Ingen destination kan vara hållbarast. Ingen destination kan ens vara hållbar. Men alla destinationer kan bli hållbarare. Dina och mina val i livet spelar roll och vi tror att du vill göra medvetna val. Om du är nyfiken följer här några punkter där du kan läsa mer om vårt hållbara Järvsö.

Hållbarhetscertifiering

Vår destination är certifierade av EartCheck på kriterier utformade av Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Vi har valt att certifiera vår destination av flera anledningar, men viktigast är att vi ska kunna mäta oss själva och på så vis veta hur vi kan förbättra oss. Vi revideras årligen så vi håller transparens och gör lärdomar. Certifieringen tillhandahåller oss verktygen så vi ständigt kan förbättra oss.

Kriterierna som ligger till grund för certifieringen utfärdas av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) och är i linje med FN:s Agenda 2030. Vi har satt målet högt, endast några få destinationer globalt uppfyller de hårda kriterierna av denna internationella certifiering som behandlar alla tre dimensioner av hållbarhetsbegreppet; Ekologisk, ekonomisk och social /etisk hållbarhet.

Läs mer om vårt och Ljusdals kommuns gemensamma arbete med certifieringen här.

Här kan du läsa mer om Global Sustainable Tourism Council.

Här kan du läsa vårt pressmeddelande som gick ut i samband med certifieringen.

EarthCheck

Järvsö Sustainable Tourism Summit

Vid månadsskiftet augusti-september 2023 arrangerades den första upplagan av hållbarhetskonferensen Järvsö Sustainable Tourism Summit i Järvsö. Konferensen initierades inom Green Team, styrgruppen för Destination Järvsös GSCT- certifiering och lockade deltagare och talare från hela Sverige, Norden och andra delar av världen.

Syftet med detta arbete är att arrangera en konferens som är årligt återkommande där man tar upp ämnen kopplade till hållbarhet och besöksnäring. Det här gör vi för att bidra till en snabbare omställning mot ett mer hållbart samhälle.

Miljövänligt resande

Norra stambanan går rakt igenom centrala Järvsö och SJ har flera dagliga avgångar till och från Stockholm och andra storstadsregioner. Dessutom går expressbussar med dagliga avgångar till och från Järvsö. Tåget från Stockholm tar cirka 3 timmar och väl på plats i Järvsö är det korta avstånd där du enkelt tar dig fram via gång eller cykel. Vintertid finns den lokala skidbussen och boendetransfer som gör att du på ett enkelt sätt kan transportera dig mellan olika boendeanläggningar och aktiviteter i Järvsö. Utöver detta finns den lokala kollektivtrafiken X-Trafik som med bussar och lokaltåg hjälper dig att upptäcka hela landskapet Hälsingland och regionen Gävleborg. Vi arbetar ständigt med att utveckla och förenkla för våra gäster att kunna gör det hållbara valet att resa till oss via tåg.

Hållbar produktutveckling

En stor del av besöksnäringen i Järvsö utgår ifrån att uppleva vår fina natur på ett så hållbart sätt som möjligt. Här vill vi gräva där vi står och förädla det som redan finns. Ett tydligt och bra exempel på det är att vi med hjälp av världsledande expertis bygger hållbara cykelleder i skogen för att minimera slitaget på naturen över tid, samt att det skrivs avtal med markägarna som upplåter sin mark till dessa cykelleder. På så vis kan fler lokalbor och besökare ta sig ut och njuta av upplevelser i naturen med världskvalitet för cyklisten och i samklang med lokala markägare.

Social hållbarhet

En levande bygd med tillväxt och framtidstro i en mindre landsortskommun med besöksnäringen som redskap. Det låter kanske klyschigt men det är vår målsättning och något vi verkligen tror på – och vi är en god bit på väg. Med inkluderande samverkan mellan företag, föreningar och kommunen/offentliga verksamheter skapas en socialt hållbar samhällsutveckling och en plats att uppleva året runt. En plats där besökare och bybor trivs tillsammans.

Vår historia är vår framtid

I århundraden har bönder i och omkring Järvsö omsorgsfullt förvaltat markerna i dalgången där Ljusnan rinner fram. Än idag skapar de förutsättningarna så att vi har tillgång till lokala råvaror och förädlade mathantverk- från jord till bord. I vårt sätt att leva klingar vårt arv från bondesamhället där vi eftersträvar att leva i symbios med naturen. Med en lång tradition av besöksnäring där vi välkomnar fler att uppleva vår plats är det viktigt att vi tar lärdom av vår historia och gör det tillgängligt för dig som besökare att få uppleva lokalproducerad mat och upplevelser.

Vad kan du som besökare göra?

Det finns mycket du som besökare kan göra för att göra din resa till Järvsö lite hållbarare. Här följer några små tips som gör en stor skillnad.

Ta tåget

Fundera och se över om er resa kanske till och med blir smidigare med tåget och ni låter bilen stå?

Följ Allemansrätten

Med ledorden “inte störa, inte förstöra” kan du vandra, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill, vilket är fantastiskt! Naturligtvis är det viktigt att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor och med koll på vad som gäller i naturen är chansen ännu större till härliga upplevelser. Läs mer om dina rättigheter- och skyldigheter i naturen på naturvardsverket.se/allemansratten.

Sopsortera

Sopsorterar du där hemma? Fortsätt även med det på plats i Järvsö. I varje boende som förmedlas via jarvso.se finns sorteringskärl och centralt i byn finns återvinningsstation.

Handla lokalproducerat

vare sig du handlar i matvarubutiken eller äter på restaurang. Köp gärna lokalproducerat och var nyfiken. Fråga var råvarorna kommer ifrån och var förädlingen gått till.

Spara på vattnet

genom att exempelvis duscha sparsamt och stänga av vattnet vid shamponering etc.

Fulspola inte i toaletten

I toaletten får du bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Inget annat, inte ens hårstrån. Kika på informationsfilmen från Ljusdal Energi här.

Spara på elen

Spara på elen genom att släcka lamporna när det är ljust eller när ni inte är i boendet.

Boka via jarvso.se

När du bokar boende och aktiviteter via oss på Destination Järvsö så går en del av din bokning till det gemensamma arbetet för en levande bygd och fortsatt utveckling av hållbara aktiviteter- för både lokalbor och besökare. När du däremot bokar via till exempel Airbnb går det till Kalifornien i USA.

Flytta hit

Vågar du tänka tanken? Kanske har tanken redan slagit dig om drömmen om ett mer aktivt liv med mer tid till familjen och fritidssysslor.

Tipsa oss

Har du tankar och förslag på vad som kan förbättras för att vi ska bli mer hållbara? Maila oss gärna på info@jarvso.se.