VANDRING & LÖPNING

Här finns det flera möjligheter till vandring och löpning i vacker hälsingenatur där bergen och utsikterna möter sjöarna och stränderna.

Exempel på längre vandringsleder:

Hälsingeleden är totalt 180 km lång och går mellan Mårdnästorp (söder om Bollnäs) och Los (väster om Ljusdal).
Flottarstigen är 35 km led mellan Färila och Laforsen och går genom Mellanljusnans naturvårdsområde. Leden är en del av Pilgrimsleden och som namnet avslöjar sker vandringen längs flottarnas väg längs älven Ljusnan.
Kajevallsleden är 43 km lång och går mellan Delsbo och Ljusdal. Tillsammans med Sjuvallsleden och Ljusnanleden bildar den ett ledsystem på cirka 153 km.

Karta över Gruvbergsleden

Läs mer om vandring i Ljusdal kommun

För kortare leder:

I Järvsö finns det flera cykelleder som lämpar sig väl även för vandring och löpning. Kom ihåg att cyklister, vandrare, löpare och eventuella ryttare samsas om lederna och cyklister lämnar företräde till ryttare och de till fots. De till fots lämnar företräde till ryttare.

Karta över Kramstaleden

Karta över Järvmilen

Läs mer om dessa leder och förhållningsreglerna

För mer utmanande leder uppför berg i Järvsö se även jarvso.se/bestig-berg/

Hyr en vandrings, cykel- eller utflyktsguide

För er som vill få ut mer av er vandring, cykeltur eller utflykt finns möjlighet att hyra en helt egen guide i området kring de mäktiga Dellensjöarna, cirka 40 minuter öster om Järvsö. Perfekt för familjen, paret eller ett mindre sällskap på 1-4 personer. Tillsammans med guiden skräddarsyr ni en tur på ca 2-4 timmar till ett fascinerande besöksmål eller en underbar utsiktsplats. Turer till andra områden kan också ordnas.