XC-LEDER I JÄRVSÖ

Runt om i Järvsö finns lekfulla, varierande och härliga leder att cykla mountainbike på. Lederna är byggda av Cykla Järvsö AB och passar allt ifrån den nyfikna familjen, kompisgänget och den erfarne mtb-cyklisten. Dessa professionella leder är belagda med ett trail pass (ledavgift) tillägnat underhåll och vidareutveckling. Trail pass köper du enkelt online när du bokar ditt boende här på jarvso.se eller på plats på Turistbyrån. Cykla Järvsö AB fortsätter bygga leder under sommaren 2021 och 2022. Läs gärna mer om dessa leder på cyklajarvso.se

Här nedan presenterar vi redan uppmärkta leder som passar dig som vill prova på XC-cykling i Järvsö. Vissa platser är mindre lämpliga att cykla på – det kan t ex bero på att det är jaktmarker, ömtålig mark eller en ridled som används väldigt frekvent. Ser du skyltar där du som cyklist undanbeds att cykla på en led så är det av en anledning och vi ber dig att respektera den. Kom ihåg att vara snäll både mot naturen och de vilda djuren och följ guidelinjer för ledanvändare du finner längre ner.

Järvsöbaden Gröna

Svårighetsgrad: Lätt | Längd: 2.8 km.
Cykelområde Badtjärn – Vallmovägen 46, Järvsö

Maskinbyggd Cross Country led anpassad för att alla ska kunna cykla (springcykel går med lite assistans).

Leden är bred och flack utan tekniska utmaningar. Efter lätt cykling uppför blir det enklare utförskörning med stora svängar. Leden går i vacker skog och över flera broar. Det finns en genväg om orken tryter. Två rastplatser finns längs vägen.

Detta är en multiled.

Badtjärns Blåa

Svårighetsgrad: Medium | Längd: 2,5+4,5 km
Cykelområde Badtjärn – Vallmovägen 46, Järvsö

Denna led är uppdelad i en nedre slinga på 4,5 km och en övre slinga på 2,5 km (den övre byggs till sommaren 2021). Leden börjar vid starten för Badtjärnsområdet och klättrar till rastplatsen Dagbrottet. Cykla vidare på nedre slingan eller fortsätt uppåt för att inkludera den övre slingan också. Badtjärns blåa har flera höjdpunkter som, Fjärilar i magen, Eld i baken och kommande Ingen panik. Om ni är en blandad grupp cyklister är detta ett bra val för alla.

Hokabacksleden

Svårighetsgrad: Medium | Längd: 3 km.
Cykelområde Skästraberget – Rödmyravägen 17, Järvsö

Stigcykling runt Hokabacken, en bra första tur på olika typer av stig och roliga partier av utförskörning. Inga längre backar

Skästrabergsleden

Svårighetsgrad: Svår | Längd: 11 km.
Cykelområde Skästraberget – Rödmyravägen 17, Järvsö

OBS-Skästrabergsleden är för tillfället stängd för underhåll och ny bansträckning. Den planeras att öppnas igen i augusti 2021. För mer information – kontakta Cykla Järvsö

XC-LEDER I LJUSDAL

Vid den centrala skidstadion Kläppaåsen i Ljusdal är det inte bara längdskidåkning som står i fokus. Området är perfekt att utforska på mountainbike och här finns leder som håller internationell standard och skyltning.

Slinga: Blå | Längd: 4,5 km.

Slinga på både stig och elljusspår. Håller sig i närområdet runt skidstadion. Relativt lättcyklad slinga som passar hela familjen med barn från ca 7 år och storlek på cykel från 24”. Start vid skidstadion där första skyltar sitter vid stora viadukten.

Slinga: Röd | Längd: 7,7 km.

Slinga med en del stigningar som utmanar din kondition och en del steniga partier och naturliga hinder som utmanar din teknik. Har även A- och B linje för att underlätta för cyklister. Slingan har en stigning/fallhöjd på ca 220 m. Start vid skidstadion där första skyltar sitter vid stora viadukten.

GUIDELINJER FÖR LEDANVÄNDARE

Guidelinjerna är framtagna för att vi alla ska kunna nyttja, mötas och dela lederna på ett positivt sätt lång tid framöver. Var en god ledanvändare – känn till dem och följ dem! Välj leder utifrån din egen kunskapsnivå och erfarenhet. All cykling/vandring/löpning/ridning sker på egen risk – rör dig med omdöme och anpassa farten efter terräng och din förmåga.

Respektera landskapet

Respektera marken och värna om de vilda djuren och landskapet du vistas i. Låt en singelled förbli en singelled genom att hålla dig på den. Ha som mål att inte lämna spår efter dig. Cykla inte på blöta leriga stigar för det bildar spår, lederna vidgar sig och det leder till en massa underhållsarbete. Cykla igenom vattenpölar, inte runt. Cykla eller gå över tekniska partier, inte runt dem. Låsta bromsar betyder mer resurser på underhåll och mindre resurser för fler leder – vilket vill du helst? Det du tar med dig in i skogen ska du ta med dig ut, sopor och det som kan återvinnas sorteras på sopstationen.

Använd öppna, märkta leder

Respektera skyltningen, en avstängd led är det av en anledning. Att bygga egna leder eller lägga till egna tekniska hinder kan ha negativ inverkan på vår tillgång till marken. Dåligt byggda hinder kan också allvarligt skada andra ledanvändare. Om du tycker att det inte finns tillräckligt med leder, eller har idéer på hur de kan utvecklas, så är du välkommen att engagera dig i den lokala föreningen. Ju fler vi är desto mer kan vi göra! Det krävs många för att skapa och underhålla bra leder.

Samsas om lederna

De flesta av våra leder är multileder. Cyklister lämnar företräde till ryttare och de till fots. De till fots lämnar företräde till ryttare. De som kommer nedför lämnar företräde till de som kommer uppför. Fart, ouppmärksamhet och oförskämdhet är de främsta anledningarna till konflikter mellan olika ledanvändare.

Om du vill passera, sakta ner, plinga eller ge dig tillkänna med rösten och vänta tills de andra har kunnat flytta sig. Var extra försiktig runt hästar och fråga ryttaren hur ni bäst ska passera. Hundar ska vara under extra uppsikt 1 mars – 20 augusti, helst i koppel. Var försiktig när det är dålig sikt och blinda hörn. Se till att du kan höra det som händer runt omkring dig.

När du stannar för att titta på en utsikt, vila eller för att ge företräde flytta dig av leden så den är framkomlig för andra. Här hälsar vi på varandra och tackar dem som ger företräde – det blir både trevligare och roligare!

Planera innan – kolla utrustning

Kom förberedd. Cyklister förväntas ha med sig en mindre reparationssats. Ladda ner en GPS fil över leden på din mobil för navigering, eller ta med en karta när du är på okänd mark. Cykla/vandra/spring/rid helst med en partner och lämna din plan med någon med förväntad tid när du/ni är tillbaka. Är mobilen laddad? Har du ett första hjälpen kit tillgängligt? För långa turer ta med vatten, något att äta och tänk också på att vädret kan slå om. Kolla utrustningen innan ni ger er ut på lederna. Cyklister uppmanas att använda hjälm och handskar och kolla att hjulen snurrar lätt, däcken är skadefria, inget skramlar, kedjan är smord, styret sitter fast ordentligt och att bromsarna fungerar som de ska.

Välkommen och ha det fantastiskt kul på lederna!

I samarbete med

samarbete

Extra tack till alla markägare som upplåter sin mark för cykelleder.