”Både dryck och mat är ett hantverk”
Järvsö Champagnebar drivs av fyra familjer med passion för de ädlaste av bubblor och ambitionen att göra dem tillgängliga för alla.
Text: Catharina Olsson-Lindh, Svart Pist Publising.
På hälsingegården Långhans, belägen längs Tidernas väg ligger den – Järvsö Champagnebar. Här hittar du, som nordligaste plats i världen, alla de 10 sorter som det anrika champagnehuset Taittinger tillverkar.
– Taittinger är det största familjeägda champagnehuset i världen och vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda deras exklusiva drycker, säger Edward Cornell, en av de fyra delägarna i ”Champagnebarsfamiljen” som de lite skämtsamt kallar sig.
Champagnebarsfamiljen kom till när tidigare ägarna Anna och Per Bergenudd kände att det blev lite väl mycket att driva både Järvsö Gårdsbageri, prisbelönt och uppmärksammat i White Guide – och dessutom en champagnebar. Edward som jobbat där sedan januari 2020, blev då erbjuden att ta över, men ville gärna ha några med sig så han vände sig till bekantskapskretsen. Med delat ansvar tyckte även Anna och Per Bergenudd att de kunde vara kvar och de fyra familjerna som idag driver champagnebaren är Cornells, Bergenudds, Gärdéns och Rodriguez-Forsgren.
Edward berättar entusiasmerande om drycken som mer än någon annan förknippas med lyx och högtidliga tillfällen. Oavsett sammanhang och vad den ska serveras till finns det en champagne som passar, menar han.
– Vill man bara ha ett glas att skåla i ska man ha en klassisk torr champagne, som husets Brut Réserve. Ska man ha det till fisk tar man en som lagrats och har mildare toner – fisk och skaldjur är champagnens stora giftermål. Sedan finns det sockerrikare champagner som går bra med ost och chark, och så har vi demi-sec, en dessertchampagne som måste paras med en söt efterrätt för att komma till sin rätt.
”Vi funderade länge på hur vi skulle matcha champagnen med mat. Att kunna erbjuda ett plock av mathantverk parat med den dryck som anses vara den mest hantverksmässiga drycken i världen, kändes helt rätt.”
– Edward Cornell

Varje kväll öppnas tre sorter som man säljer på glas och i en provning, men man kan givetvis alltid också få en flaska av samtliga sorter.
– Provningarna är populära, ett bra sätt att lära känna champagne och kanske hitta en favorit.
Givetvis är det också champagnen, ett otroligt dryckeshantverk som står i fokus, men på ett välkomponerat sätt kombineras den med en bistromeny bestående av lokalt mathantverk. Så väl plockrätter som fullständig middag serveras här.
– Vi funderade länge på hur vi skulle matcha champagnen med mat. Att kunna erbjuda ett plock av mathantverk parat med den dryck som anses vara den mest hantverksmässiga drycken i världen, kändes helt rätt.
Även när det gäller miljö och inredning har man tänkt till noga, och ambitionen är att champagnebaren ska kännas tillgänglig för alla.
– Här sitter man i det som varit en gammal lada, men som nu inretts i hälsingestil med en fransk touch. Det mesta av inredningen är smakfullt återbruk och det pågår ständigt nya små projekt för att göra det än mer mysigt för våra besökare, berättar Edward. Det ska vara ”Järvsö går Taittinger”, inte tvärtom. Vi vill ha kvar det exklusiva i drycken, men det ska inte vara märkvärdigt att gå hit – vi vill att det ska kännas självklart att komma hit efter en sväng på cykel eller direkt från campingen.
Järvsö Champagnebar
Ägare: ”Champagnebarsfamiljen”, bestående av Cornells, Bergenudds, Gärdéns och Rodriguez-Forsgren.
Gör: Äger och driver Järvsö Champagnebar tillsammans.
Smultronställe i Järvsö: Klyschigt kanske, men en tidig morgon på Klacken är oslagbar! Vi ser den ju från baren också, så den finns alltid med oss på något vis.

Tillgängligheten förstärks också av att man har rimliga priser.
– Det händer att vi får kommentarer som; ”nånting är fel, det här är för billigt”. Men vi driver det här för att det är en spännande verksamhet som vi brinner för. Det är också roligt att kunna bidra till ett utbud på orten. Här finns en fin anda där man inte försöker konkurrera med varandras nischer, en bredd gynnar alla.
Även om champagnebaren redan idag har ett bra koncept så försöker man hela tiden att utveckla det.
– Vi försöker hela tiden förfina bistrokonceptet och utveckla gården, vad den ska inrymma, inredning, meny och drinkar. Vi riktar oss nu också mycket mer mot abonneringar och företag än tidigare.
Hur kommer det då sig att det blivit en Taittingerbar i just lilla Järvsö? Historien har sin början när Anna & Per Bergenudd tog över gården Långhans efter Barbro ”Lill-Babs” Svensson och ”Lill-Babs Caffär” blev Järvsö Gårdsbageri. I ladan låg Lill-Babs museum som flyttades till Stenegård. Per Bergenudd började då fundera på vad man i stället skulle göra med lokalen. Efter några förslag som sågades av hustrun Anna, så dök från sidan det djärva förslaget om en Taittingerbar upp. En koppling mellan det anrika champagnehuset och Järvsö via en lång sträcka i sig fantastiska händelser gjorde det möjligt. Hela den långa historien lovar Edward att man kan få höra när man besöker champagnebaren. En riktig cliffhanger alltså …
– Jag lovar att det är en spännande historia, lika osannolik som den är sann, avslutar Edward.