”Att baka är bra för själen”

En oemotståndlig doft av nygräddat bröd är det första man möter när man kliver genom dörrarna till Janssons Bröd på Hybovägen 7 i Ljusdal. Bageriet som startades 1946 av farfar Gustav drivs sedan 14 år tillbaka av Lina Lundmark som är fjärde generationen bagare.

Text: Catharina Olsson-Lindh, Svart Pist Publising.
Foto: Destination Järvsö

Att höra Lina Lundmark, eller ”Bagar-Lina” som hon kallas, berätta om bageriet och surdegsbröd gör att man förstår att här finns en passionerad själ som dessutom brinner för att frikostigt dela med sig av sina kunskaper.

– Att baka surdegsbröd är egentligen inte svårt, men det kräver tålamod. Vi låter alltid degen kalljäsa minst ett dygn men ofta två. Det gör att den dels smakar mycket mer, att fytinsyran bryts ner så att kroppen kan ta till sig alla mineraler som finns i brödet.

Att jobba med bra och naturliga mjöler, helt rena från tillsatser är en självklarhet menar Lina. Leverantörer till Janssons Bröd är lokala TeveKvarn, Skale Skafferi, Warbro Kvarn och Limabacka.

– Vi vill gynna lokala leverantörer men också göra bra bröd. Jämför man med en köpelimpa med luft i så kanske du måste äta dubbelt så många skivor som av ett bra surdegsbröd för att bli mätt.

”Att baka är bra för själen.”

– Lina Lundmark

Färskbakat bröd från Janssons Bröd

Foto: Destination Järvsö

Att man lyckats med sina föresatser är inte minst de många utmärkelser man tilldelats ett tydligt bevis på. Bland annat har de en guldmedalj i SM i Mathantverk för rågbrödet Råger och prisad för sitt knäckebröd i Årets bästa landskapsmat av Husmans bord under Gourmand Awards.

Uppmärksamheten har gjort att Lina blivit en efterfrågad inspiratör och föreläsare. Hon håller också uppskattade kurser i surdegsbakning, både renodlade surdegskurser på två dagar, men även workshops där hon förberett deg så att man ändå kan vara med i alla moment. Tillsammans med Stormare Bryggeri har hon en kurs som heter ”Brygg Öl och baka surdegsbröd” där man efter första dagen äter en god middag tillsammans och dagen efter bakar brödet. På förfrågan åker hon också ut till olika verksamheter och håller kurs.

– Mina kurser bygger på att man rör ihop degen med händerna och gräddar i vanlig ugn. Man får vara kreativ och experimentera med smaksättning. Att vara närvarande och känna degen med händerna är både avslappnande och meditativt. Och doften av nybakt bröd är både lugnande och ger tillfredsställelse. Det är så roligt att få ge det som en del av upplevelsen till våra deltagare. Att baka är bra för själen.

Lina Lundmark

Bor: Ljusdal.

Familj: Sambon Jonas och döttrarna Olivia och Ebba.

Gör: Bagare och driver Janssons Bröd med två anställda, Shahira och Johanna. Har även en Pop Up-shop hos Stationsbutiken i Järvsö där man kan köpa bröd på torsdagar från klockan 10.30. Föreläser, håller kurser i surdegsbakning.

Smultronställe i Järvsö: Järvsöklack.

Lina Lundmark

Foto: Destination Järvsö

Var det då självklart att hon skulle driva familjebageriet vidare?

– Då, för 14 år sedan var det inte det, säger Lina. Men nu känns det verkligen så.

Hon tillskriver ödet att det ändå blev så. I samma veva som hon själv blev varslad från sitt jobb, så fick hon höra att bageriet skulle säljas. Hennes reaktion kom spontant, även fast hon aldrig tidigare tänkt tanken att bli bagare. Farfars bageri skulle säljas!

– Jag åkte och talade med Harald Karlsen som var den som tog över efter farfar Gustav. För honom var det viktigt att sälja till rätt person och han sa med en gång ”vem kan vara mer rätt än du”. Och så blev det.

En vanlig fråga som Lina får är om verksamheten kommer att växa. Det beror lite på vad man menar, säger hon.

– Produktionsmässigt är vi på en bra nivå. Jag är alltid öppen för nya kunder, men det är viktigt att ha en relation med dem och vi vill inte vara en industri. Jag har hellre få kunder med goda och utvecklande relationer till. Exempelvis gör vi ett specialknäcke till en kund, där vi gjorde flera förslag. De valde det som jag själv egentligen tyckte var för tjockt. Men det var häftigt att få göra något som kändes lite fel för oss, men helt perfekt för deras syfte. Att hitta lösningar som gör att en kund blir en återkommande kund – så tycker vi om att jobba. Ska vi växa så får vi svårt att tillmötesgå den typen av beställningar.

Till sist Lina, om man skulle vilja testa på att baka surdegsbröd, men inte har möjlighet att gå en kurs, har du något tips?

– Då tycker jag att man ska gå till oss eller någon annan som gör surdeg och be att få eller köpa en ”klutt”. Då har man gått halva vägen och safe:at lite!