”Smakerna talar för sig själva”

En passion för gastronomi i kombination med kärleken till att använda de råvaror som finns kring hörnet är det som står i fokus när Peter Brolin skapar sina matupplevelser.

Text: Catharina Olsson-Lindh, Svart Pist Publishing
Foto: Destination Järvsö

Efter 17 år som lärare på restauranglinjen på Slottegymnasiet i Ljusdal så drev Peter Brolin Matstudion i Delsbo i många år. Men för cirka tre år sedan fick han chansen att återvända till för honom välkända lokaler på Järvsö Lodge.

– Det här är ett ställe som ligger mig varmt om hjärtat då jag hade mitt första riktiga kockjobb här på Kramsta. Man kan väl kanske säga att cirkeln är sluten.

Konceptet är detsamma som tidigare, här skapar Peter väl avvägda avsmakningsmenyer med bra råvaror och mycket kärlek. Smakupplevelsen är det primära och han menar att när det blir bra, så kan smakerna tala för sig själva.

– Jag brinner för bra råvaror och smak. Sedan får det gärna se vackert och fint ut, men det allra viktigaste är ju att kombinationen av dem blir bra.

”Jag brinner för bra råvaror och smak. Sedan får det gärna se vackert och fint ut, men det allra viktigaste är ju att kombinationen av dem blir bra.”

– Peter Brolin

Mat från Peter Brolin Gastronomi

Foto: Destination Järvsö

Peter berättar att när han komponerar en avsmakningsmeny så utgår han oftast från säsong och tillgång och ambitionen är att hela tiden jobba så närproducerat det bara går.

– Sedan låter jag kreativiteten kicka igång och jobba tillsammans med min erfarenhet. I grunden finns ofta svensk husmanskost. Även om det inte syns så är det därifrån som smakerna kommer. Vill man sammanfatta det kan man också säga att jag arbetar med tre huvudsakliga smaker – sötma, syra och sälta. Jag jobbar också med konsistensen väldigt mycket. Det ska vara mycket olika texturer. Det blir mycket intressantare när det händer något när man tuggar.

Inspiration och erfarenhet har Peter även fått av sin fru som kommer från Thailand. Inte på det viset att allt ska smaka starkt, men det finns mycket annat kring mat som man kan ta in, menar han.

– Jag tycker det är ofantligt roligt att fortfarande utvecklas i mitt yrke. Vilket ju också är en nödvändighet för att kunna skapa nya spännande rätter. Jag tycker det tyvärr syns på väldigt många kockar och krogar att maten görs på slentrian.

Peter Brolin Gastronomi

Verksamheten: Utöver restaurangupplevelsen erbjuds även catering för ex bröllop och företagsevenemang. Dessutom matlagningskurser och ”hemma hos”-matlagning.

Peter Brolin

Ålder: 58 år.

Familj: Fru och två barn, flera barnbarn.

Bor: Ljusdal, uppvuxen i Järvsö.

Favoritmat: Svensk husmanskost – som kåldolmar, kalv i dillsås, pepparrotskött.

Får inte saknas i kylskåpet: Riktigt smör och citronvinäger.

Smultronställe i Järvsö: Järvsö Kyrka – Sveriges vackrast belägna.

Peter Brolin Gastronomi

Foto: Destination Järvsö

Maten är förstås det centrala. Men för Peter är det också viktigt att gästerna känner att de får en helhetsupplevelse.

– Vi säljer inte ”bara” mat, med våra avsmakningsmenyer säljer vi en upplevelse. Man sitter ju här som gäst i kanske fyra timmar. Det är mat, dryck, tid för det goda samtalet. Jag berättar också alltid om varje rätt för gästerna. Jag vill ge en helhetsupplevelse.

Har du något annat du vill förmedla till gästerna?

– Ja! Jag vill inte att folk ska känna att det är en jättegrej att gå hit. Man behöver inte klä upp sig i skjorta och slips. Vår servering här är mer att vi vill att man ska känna att man är ”hemma-hos”. Här är det enkelt, man ska trivas och kännas sig välkommen. Här ska man må bra och äta gott!