”Jobba med naturen i stället för mot den”
Anna och Jon Björs tog över den gamla släktgården 2007. Gården drivs helt ekologiskt med potatis och köttproduktion som huvudinkomst. Varje år levererar gården kring 100 ton potatis och har kommit att bli en av Hälsinglands största leverantörer av KRAV-odlad potatis.
Text: Svart Pist Publising
Det är fullt hålligång på den gamla hälsingegården vid foten av Stenegård i Järvsö. Det är försommar och böndernas mest hektiska tid. Veden ska kapas, sättpotatisen ska sorteras, djuren ska ut på bete och dessutom ska det sås, sättas och plöjas. Gräset ska också hinnas med att slås före juli.
– På våren och hösten har vi alltid som mest att göra. Vi brukar försöka vara lediga några dagar i juli, då åker vi till familjens stuga i Rossen, intill Sidskogen där jag är uppväxt. Där finns ingen el eller vatten, det blir något helt annat än hemma. Det är jättehärligt, då kan man koppla bort allt en liten stund och njuta av skogen och sjön, säger Anna.
Men trots brist på ledighet märks det att Anna och Jon brinner för livet på gården. Det är ett yrke som har blivit en livsstil och idag kan de inte tänka sig något annat.
– Det är ett omväxlande jobb med sysslor som varierar hela året. Visst är det enormt slitsamt ibland men man vet att det kommer lugnare perioder, säger Anna.
Vi är väldigt hemkära. Det är lagom stort men allting finns och det är mycket som händer på bygden. För oss som inte kan ta oss i väg på semester ofta är det perfekt
– Anna och Jon Björs
Björs är en släktgård som finns dokumenterad så långt tillbaka som till 1500-talet. Jon och hans syskon är uppvuxna här, med Jon som äldst i en barnaskara av fyra. Föräldrarna Anders och Gunilla Björs har varit KRAV-certifierade sedan 1980-talet och för Jon har det aldrig funnits något tvivel, varken om att ta över eller att driva gården vidare i samma anda.
– Det är det enda jag velat sedan jag var liten. Det ekologiska tänket har jag fått med sedan barnsben, det finns inte i min värld att tänka besprutning, säger Jon.
Att vara KRAV-certifierad innebär bland annat att man inte besprutar odlingarna med växtgifter och att man inte använder konstgödsel. Björs odlar dessutom allt sitt foder till djuren själva, samt råg och vete som det sedan mals mjöl av, hos både Tevekvarn och Hallens kvarn. Djurens gödsel använder de i sin produktion.
– Vi tycker att skillnaden på ekologiskt särskilt märks på smaken, att det smakar mer. Det blir mindre skörd, men det vi skördar blir koncentrerat med fler mineraler och smaker. Det märker man när man köper ekologiska morötter i affären till exempel, de smakar sötare och godare, berättar Jon.
Björs
Namn: Anna och Jon Björs
Familj: Barnen Jonas, Arvid och Elin
Bor: Järvsö
Gör: Drivit gården Björs sedan 2007, idag med fokus på köttproduktion, potatis och spannmål till mjöl
När Jon och Anna tog över fick de mjölkkor på köpet och i ungefär tre år drev de bondgård med mjölkproduktion. Men brist på tid till barn och familj, i kombination med en drastisk prissänkning på mjölk år 2010, fick paret att omvärdera sin situation.
– När vi skulle få vårt tredje barn bestämde vi oss för att sluta med mjölkproduktion, det tog för mycket tid. Jag hann knappt träffa våra barn. Visst är det fortfarande mycket att göra, men inte alls som då, säger Jon.
Och familj är något som Anna och Jon värderar högt. De har mycket stöttning av familjen, både barn, föräldrar och släktingar, med arbetet på gården och i skogen.
Varje år skördar Björs ungefär 100 ton potatis, vilket motsvarar ungefär 10 fotbollsplaner. Och även om köttproduktionen är det som drar in mest pengar till företaget är Björs idag den största leverantören av KRAV-potatis i hela Hälsingland. Är de i alla fall rätt säkra på, ska tilläggas.
– Den är i alla fall godast!, säger Jon och skrattar.
Även om det inte finns andra alternativ än KRAV-märkt för Anna och Jon har det ibland sina utmaningar.
– De största utmaningarna är ogräs och sjukdomar på potatisen. Men det känns hemskt bra att odla miljövänligt, det känns fint att jobba med naturen i stället för mot den, säger Jon.
Kanske speciellt när naturen i Järvsö är så vacker som den är. Anna och Jon älskar Järvsö.
– Vi är väldigt hemkära. Det är lagom stort men allting finns och det är mycket som händer på bygden. För oss som inte kan ta oss i väg på semester ofta är det perfekt, säger både Jon och Anna.