Årstiderna i fokus

Om somrarna nere på byn, på vintern – mitt i backen. På Järvsö Crêperie har årstiderna en central plats på flera sätt, och inte minst i maten som serveras.

2010 slog Malin Jonsson Näsman upp dörrarna till Järvsö Crêperie i centrala Järvsö. Sedan dess har crêpes och galetter serverats i rasande fart till både ”locals” och hitresande. 2016 följde dessutom en liten filial mitt i Järvsöbacken – som sedan dess har växt – både till storleken, men också med en adderad verksamhet i form av en lyxsvit ovanpå restaurangen och konceptet ”ski/bike and hike”

– Det blir liksom en mer outdoor-miljö på berget, och mer somrigt och blommigt nere på byn, förklarar Malin.

Förutom att Malin ser till att göra många magar glada med sina crêpes och galetter så odlar hon också en stor del av det som används i restaurangen. Persiljeselleri, grönkål, rotselleri. You name it.

– Det är en form av överlevnad för mig. Jag har det rätt tufft under de mörka månaderna, men när jag får börja odla så tar det mig framåt. Att se någonting växa är magiskt, säger hon.

Och det hon inte odlar själv köper hon in från lokala producenter så långt det går. Det går heller inte att undgå att det lokala genomsyrar mycket i Malins verksamheter. På menyn ser gästerna varifrån fläsket kommer, att betan är odlad där de sitter och äter och att trattkantarellerna plockats i Järvsös skogar. Även när det kommer till sviten så var det självklart att hälsingefuran skulle få skina. ”Långsamvuxet hälsingekärnfuru” för att vara mer exakt. Dyrt virke, men också ett av de mest hållbara som finns. Det går hand i hand med Malins värderingar. Hållbarhet är ett av hennes nyckelord och det genomsyrar hela verksamheten. Allt från maten, till personalens hälsa och i det som säljs i den lilla inredningsbutiken på crêperiet på byn.

Järvsö Crêperie

Namn: Malin Jonsson Näsman

Bor: Järvsö

Familj: Maken Lars och barnen Ella, Walter och Sigge

Gör: Driver Järvsö Crêperie, om somrarna nere i byn, på vintern mitt i Järvsöbacken på sydsidan

Järvsö Crêperie

I köket är målet noll matsvinn, gästernas matrester bildas till kompost genom bokashihinkar, maten lagas med råvaror som är i säsong, och så mycket som möjligt av de vilda råvaror som finns, tas om hand.

– Vi lägger in, fryser, fermenterar och torkar råvaror under sensommaren för restaurangverksamheten på berget. Dels råvaror från egen odling men också skördar från andra lokala producenter och skogen förstås, säger Malin.

Malin har flera unga vuxna som anställda i sina verksamheter, och hon älskar att coacha dem när tid finns, och att lyssna på deras idéer. Det blir en så kallad ”win-win”.

– Det är en spännande att få ta del av ungas idéer, att få höra vad de vill göra och få uppmuntra dem, säger Malin och fortsätter:

– När jag själv berättar om grejer jag vill göra säger unga personer “vad kul, gör det”, medan äldre snarare kommenterar med “det blir nog svårt”.

Hon har full förståelse för att unga vill “göra svängar ut i världen”, men önskar också inspirera dem att se det vi har i Järvsö.

– Det finns en nerv här som tilltalar mig. Någon sa att det är en by som dragit till sig en samling udda människor. Häftigt! Jag ser en bygd med ett levande jordbruk, rikt kulturliv, orörd och rörd natur i form av skidpister, vandringsleder och cykelleder i toppklass. Det gör mig stolt och kreativ! Jag vet att många unga har en önskan om att komma tillbaka och landa här. Det är bra. Världen, som man kanske tror bara finns i större städer, den finns här också!