”Begränsningar utvecklar”

Nyfikenhet och tacksamhet. Ord som genomsyrar allt på Järvsö Lanthandel. Tacksamhet gentemot lokala råvaror, producenter, årstidernas kommande och gående, gentemot kunder, stammisar och personal. Tacksamhet och en otroligt kreativ variant av ”man tager vad man haver”-attityd.

Text: Svart Pist Publising. 
Foto: Lisa Björner

Det var under 2019 som en foodtruck i Järvsöbacken blev en restaurang och lanthandel alldeles intill Stenegård. En plats för den lokalproducerade maten att blomstra.

Tobias Annerhult är eldsjälen bakom Järvsö Lanthandel, och just det lokala har alltid varit en självklarhet för honom.
– Varför köpa potatis från okänd ort, när jag kan gå över gatan och köpa ekologisk och närproducerad potatis av Björs?, säger Tobias.

För mig handlar matlagning om känsla, känslan för stunden, suget. Humör, årstid, pepp, musik i högtalarna, tillgång, och nog viktigast av allt, vad sjutton jag själv är sugen på att äta

– Tobias Annerhult

Järvsö Lanthandel tallrik

Foto: Lisa Björner

Förutom hans kärlek till de närproducerade råvarorna, så tror han också att begränsningar utvecklar. Det eldar hans kreativitet.
– Jag har själv försatt mig i en situation där jag tvingas till att jobba med det jag har och kan få tag på. Det är en situation som jag triggas av, säger Tobias och fortsätter:
– Jag tror att det kan bli mer av mindre. Har du hela smörgåsbordet framför dig är det lätt att man börjar skära bort kanter och slänger saker. Blasten, vad kan jag göra med den? Skalet, vad kan det bli? Helt plötsligt kanske jag står med tre olika produkter från samma råvara. Det är ett otroligt bra sätt att utvecklas på.

Han tar vad han har, använder det han får, och är tacksam för allt som finns att få tag på i trakterna i och runt Järvsö. Även människorna.

Tobias Annerhult

Bor i: Järvsö.

Familj: Frun Jenny och barnen Addis och Alba.

Gör: Äger och driver Järvsö Lanthandel.

Tobias Annerhult

Foto: Lisa Björner

Och maten. Resultatet av hårt jobb i många steg. Från frö till jord, till bord, till mage. Det kanske är överflödigt att nämna att en kock älskar mat, men samtidigt så är det väl kanske det viktigaste?

I de många krönikor med tillhörande recept som Tobias skrivit för tidningen #Hälsingland under de senaste åren kan man läsa mången kärleksförklaring till mat. Mat från barndomen, från resor, i gemenskap, som tröst. Så här skriver Tobias om sin relation till mat och matlagning:

”För mig handlar matlagning om känsla, känslan för stunden, suget. Humör, årstid, pepp, musik i högtalarna, tillgång, och nog viktigast av allt, vad sjutton jag själv är sugen på att äta.”

Och det sammanfattar rätt väl känslan på Järvsö Lanthandel.