”Det ska kännas som att komma hem”

Med genuin känsla från förr, hyllad husmanskost och starka traditioner. Järvsöbaden har varit en självklar del av Järvsö i över hundra år.

”En familj, ett företag, ett sekel” står det i boken från 2005 som sammanfattar Järvsö­badens första hundra år. Per ”Pelle” Ångström är fjärde generationen som driver hotellet med den tillhörande restaurangen och golfbana tillsammans med hustrun Inger.

– Pelles mamma var vd i 60 år. Vi brukade säga att vi har en pensionsålder på 80, men Pelles moster, Gunborg Pehrson, är snart 90 så nu har vi höjt till 100. ”Jobbar du än?” frågar gästerna och hon svarar ”inte så mycket, bara fem dagar i veckan!”, berättar Inger.

När det kommer till mat är Järvsöbaden kanske extra kända för sina dignande julbord och sju sorters kakor på midsommar, men oavsett om det är fest eller en helt vanlig vardag så vurmar vd Pelle för husmanskost i alla lägen.

– Det är viktigt att bevara och servera husmanskost. Jag kommer aldrig släppa det, säger Pelle, som fått flertalet priser och mycket beröm för sin mat.

Familjen

Namn: Inger och Pelle Ångström

Bor: Järvsö

Familj: Varandra och barnen Sofie och Eric, som blir femte generationen på Järvsöbaden, Sofie började jobba på hotellet i november 2024

Smultronställe i Järvsö: Man får väl inte säga Järvsöbaden förstås? Men den egna golfbanan måste vi ändå säga!

Järvsöbaden Pelle Ångström

I så stor utsträckning som möjligt lagas den på närproducerade råvaror, som potatis från Björs, broccoli från Tura gård och inte minst grönsaker från den egna, ekologiska köksträdgården.

– Det är en skön känsla att gå från köket ut dit, där min moster Gunborg styr och ställer, för att plocka in grönsaker, säger Pelle.

I matsalen är borden dukade med vita linnedukar och färska blommor och här välkomnas både boende på hotellet och hungriga lokalbor, besökare och förbipasserande. Lunch och middag i inbjudande bufféstil – med fokus på husmanskosten och lokala mattraditioner. ”En resa genom Hälsinglands smakrika landskap” som de beskriver det.

Är man dessutom gäst på hotellet så ingår det dessutom i middagsupplevelsen att komma till dukat bord med namnskyltar utplacerade – noga genomtänkt. Med åren har Järvsöbadens personal utvecklat en fingertoppskänsla för vilka gäster som kan ha utbyte av varandra. De jobbar aktivt för att främja nya bekantskaper och umgänge.

– Vi har svart bälte i det! Vi vill ta hand om gästerna och se till att de trivs. Det är så roligt att träffa olika sorters människor, det gör mig glad varje dag, säger Inger och berättar att de även tar alla gäster i hand när de checkar in och ut. Allt för att skapa en familjär känsla.

– Vi vill att det ska kännas som att komma hem! Barnen brukar ta av sig skorna redan i hallen, säger Inger.

Järvsöbaden

Första övernattningen: 1905

Antal rum: 43, 90 bäddar

Övrigt: Även konferenser, fester, dop och bröllop

Det visste du inte om Järvsöbaden: Det sägs att det var gästgiveri redan på 1500-talet. Järvsöbaden startade som ett av Sveriges första kurhotell 1905. 2015 återanknöt Järvsöbaden till historien och byggde en spa-avdelning med gym, torr- och ångbastu, jacuzzi, kallbad och relaxavdelning

Järvsöbaden

De stora sällskapsrummen inbjuder till samvaro på ett sätt som många kanske saknar och söker idag när vi är uppkopplade och upptagna av datorer och telefoner. Järvsöbaden har stamgäster som återkommit i 70 år för att umgås, äta god mat och vila. Astrid Lindgren, kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt Lill-Babs har alla fått rum tillägnade sig.

– Här får de vara för sig själva och med sina vänner, säger Pelle.

Att driva familjeföretag är mer en livsstil än ett jobb. Nästan som ett kall. Det finns en stolthet i att föra arvet vidare.

– Vi tänker 100 år till!, säger Inger och berättar att de nu är inne på femte generationen när dottern Sofie anslutit sig till Järvsöbaden.

– Nu jobbar både tredje, fjärde och femte generationen här samtidigt.