Mickelsmäss på Stenegård

När luften börjar bli höstigt krispig, och naturen står som i lågor av trädens vackra löv, då är det dags för Mickelsmässmarknad på Stenegård. Denna årliga, härliga skördefest.

För den som odlar är sensommaren och hösten årets rikaste tid. Det är alldeles i slutet av säsongen, då vi får njuta av fruktens sötma. Under denna tid på året hålls flera marknader på Stenegård, och gårdsförsäljning av grönsaker. Men kronan på verket är helt klart Mickelsmässmarknaden.
– Den markerar finalen på odlingsåret där vi skördar resultatet av det hårda arbetet som sommaren innebär, säger Linn O’Connell, trädgårdsmästare på Stenegård och tillägger:
– På Stenegård har vi en ekologisk köksträdgård där vi odlar grönsaker som säljs på marknaden. Köksträdgården är dock i grunden till för att inspirera våra besökare till odling och informera om vikten av en lokal och ekologisk matproduktion.

Den markerar finalen på odlingsåret där vi skördar resultatet av det hårda arbetet som sommaren innebär

– Linn O’Connell

Mickelsmässmarknaden på Stenegård infaller alltid runt Mikaeli-dagen den 29 september, och är definitivt någonting att notera i kalendern. Förutom möjligheten att ta med sig grönsaker som vuxit just på Stenegård hem till den läckra höstgrytan, så finns även andra producenter på plats för att dela med sig av sin skörd. Lägg till det delikatesser, charkuterier, slöjd och hantverk och du har den perfekta mixen för en underbar dag.
– Stenegårds Mickelsmässmarknad är en hyllning till våra lokala matproducenter och konsthantverkare som fortfarande arbetar med hantverksmässiga metoder. Som besökare kan du förvänta dig att få smaka på och köpa med dig hem nyskördade grönsaker och lokala mat och konsthantverk samtidigt som ni upplever en genuin kulturhistorisk miljö, säger Linn.

Mickelsmäss – den stora marknadsdagen som haft stor betydelse i bondesamhället ända fram till 1800-talet.

I bondesamhället tillmättes dagen stor betydelse och Mickelsmäss var en av de viktigare högtiderna på året. Det var då man åter fick tända ljus om kvällarna. Det var också den dag då boskapen togs hem från fäbodarna och skörden skulle vara avklarad. Nu inföll årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning. Dagen är också känd som höstens stora marknadsdag och infaller på Mikaelidagen, den dag i kalendern då Mikael har namnsdag, och är ursprungligen en kyrklig högtidsdag för att uppmärksamma ärkeängeln Mikael. Numer associeras dock Mickelsmäss kanske mest med skördetid, och marknader i skördens tecken.

Källa: Nordiska museet