På Tura gård står kålen i fokus
I Norrvåga färgas åkern varje sommar läckert grön av olika sorters ekologiska kålväxter. Jonas Lindström och Sofia Pallars Lindström har brukat jorden hemma på gården sedan 2002.
Text: Svart Pist Publising
– Vi tyckte att gården skulle ha en verksamhet. Det känns som att det hör till en sån här Hälsingegård att det inte enbart är en bostad, berättar Jonas.
Jonas och Sofia började odla jordgubbar och rabarber hemma på gården 2002 då de tyckte att det kändes fint att ha en verksamhet knuten till gården. Erfarenhet som grönsaksodlare hade de inte direkt, men absolut ett intresse och utförande på hobbynivå.
– Vi startade verkligen från noll och byggde det därifrån, sen har vi lärt oss mycket på resan. Och så är det väl egentligen, att vet man allt från start, då kanske man aldrig skulle våga, säger Jonas och fortsätter:
– Sen byggde jag mitt första växthus när jag var 15, så det har absolut funnits ett intresse.
Tura gård
Namn: Jonas Lindström och Sofia Pallars Lindström
Bor: Järvsö
Gör: Grönsaksodlare och företagare ut i fingerspetsarna
Familj: Sönerna Elias och Ante
Favoritgrönsak: Spetskål och nyskördad broccolistam
Smultronställe i Järvsö: Pärlandet, sandbankar mitt i Ljusnan, dit tar Jonas och Sofia gärna båten om sommaren för att bada, sola och ha picknick
Efter några år med odlingen började de, efter att ha fått ett förslag från sin odlingsrådgivare, odla broccoli parallellt med jordgubbarna och rabarbern, och gick sedan helt över på broccoli och andra sorters kålväxter – det som idag är kärnan i verksamheten.
– De maskiner vi hade till jordgubbarna passade rätt bra till broccoli och andra kålväxter, så det var lite på den vägen det var. På den tiden visste väl folk absolut vad broccoli var men kanske inte så mycket om olika typer av kålväxter mer än kanske vitkål. Men efterfrågan och intresset har ökat sedan dess, i takt med att vi också utökat odlingen, säger Jonas.
Varje år drar Jonas och Sofia upp ungefär 12 000 frön som de sedan planterar ut i juni på ungefär ett hektar odlingsmark.
– Första året kröp vi på knä och planterade, en rad upp och en rad ner. På nätterna när barnen sov kröp vi omkring här ute på åkern och planterade. Helt sjukt var det faktiskt när man tänker på det. Men vi gjorde det. Sen skaffade vi en planteringsmaskin så nu kryper vi inte på knä längre, berättar Sofia.
– Det är perfekt för då är det inte så många andra grönsaker som växer, och då vill man ha det här gröna, härliga färgglada när allt i ens egna trädgårdsland är slut
– Sofia Pallars Lindström
Efter att plantorna satts i jorden väntar några månader med ogräsrensning, vattning och småprat med plantorna innan det är dags att börja skörda. Och skörda kan de göra ända in i november.
– Det är perfekt för då är det inte så många andra grönsaker som växer, och då vill man ha det här gröna, härliga färgglada när allt i ens egna trädgårdsland är slut, säger Sofia.
Kålen och broccolin från Tura gård säljs främst till privatpersoner, men även till skolor i Ljusdal och Bollnäs kommun. Något som Sofia och Jonas tycker är väldigt roligt.
– Vår drivkraft och målgrupp är lokalbefolkningen, vi som bor här. Sen är vi bara glada om det kommer folk överallt ifrån och handlar av oss, säger Sofia och berättar att förbipasserande brukar passa på att stanna till när de åker hem från sin stuga.