Gårdsrestaurangen på Stenegård
Mat lagad från grunden med full koll på råvarornas ursprung och kvalitet. Mycket smak och inspiration från världens alla hörn – i all sin enkelhet.
– Man måste inte göra så mycket väsen av sig, tänker jag, säger Monica Björklund, som driver Gårdsrestaurangen på Stenegård.
Text: Svart Pist Publising
På Gårdsrestaurangen på vackra Stenegård är kvinnorna i fokus. De är grunden till allt och det är också därifrån intresset för matlagning kommer från, nämligen mormodern – grunden i Monicas företagande.
– Jag har bestämt att det nästan bara är kvinnor som jobbar här, kanske någon man ibland, men oftast är det kvinnor. Det är ett viktigt socialt engagemang för mig, berättar Monica.
Det har lagt grunden för en trygg arbetsplats.
– Vi ger och får av varandra hela tiden, säger Monica.
Hon berättar också att hon tycker att det är viktigt med kreativ frihet i matlagningen. Många av de som jobbar på Gårdsrestaurangen har en bakgrund från andra länder, och de får laga den mat de är vana vid. Det har lagt en internationell touch på maten som serveras.
– Men med svenska råvaror så långt det går. Jag skulle säga att det är väldigt uppskattat, det gör att vi har annorlunda mat, mat som man kanske inte hittar på andra restauranger i Järvsö, säger Monica och tillägger:
– Sen har vi alltid traditionellt svensk mat också och älskar att kunna erbjuda vegetariska och veganska alternativ, och vårt stora salladsbord är fantastiskt.
Gårdsrestaurangen
Namn: Monica Björklund
Bor: Järvsö
Familj: Döttrarna Sofia, Sanna och Josefin och ett barnbarn
Smultronställe i Järvsö: Jag måste ju säga Stenegård, det är så otroligt fint här uppe och jag blir glad varje dag när jag kommer hit
Apropå vegetariskt så odlar Monica det mesta av restaurangens grönsaker hemma på gården i Järvsö. Det blev möjligt genom ett projekt via Länsstyrelsen Gävleborg som syftade till att ge kvinnor möjlighet att utveckla sina företag.
– Under september blir det mycket fokus på att ta hand om det som odlas, framförallt kål och morötter. Vi picklar och lägger in, lägger på lager inför nästa säsong. Det är en enorm rikedom, säger Monica.
Under september blir det mycket fokus på att ta hand om det som odlas, framförallt kål och morötter. Vi picklar och lägger in, lägger på lager inför nästa säsong. Det är en enorm rikedom
– Monica Björklund
Vad vill du att gästerna ska känna efter ett besök hos er?
– Jag vill att de ska känna av den familjära stämningen, och det tror jag också att de gör. I princip alla säger tack för maten när de ska gå, och det har jag förstått inte är så vanligt i den här branschen. Det känns väldigt roligt. Sen vill jag så klart att man ska känna att man får väldigt god och vällagad mat när man äter här.
När är det som allra roligast på jobbet?
– Det är nog när det är de här stora evenemangen och allt bara flyter på. Det dundrar musik från den stora scenen och alla är glada. Men sen kan vi också ha det så otroligt roligt när vi står och skär grönsaker en hel dag. Det är väl mixen som är det härliga.